Sjećanje na 29 godina ustroja 162. brigade HV: Objedinjeni Zrin obavio sve povjerene zadaće!

Novinar: Antun Petračić 

Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje ove subote prijepodne na groblju sv. Benedikta u Petrinji, kao i prethodnih proljeća,  organizirala je sjećanje na 162. brigadu HV Zrin. Sada joj je  29. obljetnica od ustroja, nastala je 1. travnja 1992. objedinjavanjem postojećih postrojbi petrinjske bojišnice, brojila  2189 pripadnica i pripadnika, uglavnom domaćih ljudi, prognanika iz Petrinje, Gline i Topuskog, a svima zajedničke želje – osloboditi zavičaj i vratiti se svojim domovima.

-162 brigada HV Zrin nastala je iz 74. i 80.  samostalnog bataljuna Petrinje, 78. samb Glina i samostalne satnije Topuskog, a dodijeljena joj je zona obrane prostora desne obale rijeke Kupe uz zadaću obrane i pripreme za napadna djelovanja. Učvrstili smo obranu dodijeljenog nam prostora i obranili ga do dolaska mirovnih snaga UN, učinili ga dostupnim za život Glinske Poljane i Gornjih  Mokrica, a preustrojem HV ugašena je  1. prosinca 1992. Ponosan sam na sve što smo učinili, jer smo izvršili sve povjerene zadaće – na današnjem sjećanju kazao je Viktor Šprajc, ratni zapovjednik ove  brigade.

Središnji križ na grobju sv. Benedikta u Petrinji. U prvom planu je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a u pozadini se vidi kapela sv. Benedikta

 Izaslanstvo udruge – organizatora, uz minutu tišine, u podnožje središnjeg grobljanskog križa postavilo je  vijenac i zapalilo svijeću,  a molitvu s prigodnim obraćanjem vodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Predsjednik ove Udruge Zlatko Iskrić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz svih ratnih postrojbi Grada Petrinje,  te najnovijim stradalnicima od katastrofalnog potresa, kojima  pripadnici RV-VDR Petrinje pomažu u svojim mogućnostima.

– Neka nam Petrinja opet bude kao nekada! –poželio je Z. Iskrić.

Članovi udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje zapalili su svijeće u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, pripadnike svih ratnih petrinjskih postrojbi

Na kraju spomen obilježavanja, predsjednik ove udruge najavio je da  će s poboljšanjem epidemioloških mjera covida-19. predstaviti već otisnutu i spremnu za čitatelje povjesnicu Ratni putevi postrojbi HV Grada Petrinje i okolnih mjesta. Autor Zvonimir Martinović-Mika na prijepodnevnoj obilježbi 29. obljetnice 162. brigade Zrin pokazao je primjerak sadržajno opširne, a   tekstualno i slikovno bogate i vrijedne publikacije, čiju je  pripravu, objavu i tisak pokrenula i organizirala upravo Udruga ratnih veterana-hrvatskih veterana Domovinskog rata  Grada Petrinje.

Ova skupina branitelja i osloboditelja Petrinje već uspješno održava, a  sprema i ubuduće druge slične značajne dokumentarno-memorijalne  projekte, zahvaljuju posebno INA-i na novčanoj potpori, a novi   zamah  dobit će nakon covid krize u novim prostorijama. Dosadašnji prostor im je nestao u potresima teško oštećene i tijekom ovog tjedna srušene i uklonjene cijele velike zgrade u Gajevoj ulici.