Zibelaši u proljetnom zamahu

Autor: Marjan Gašljević

Članovi Udruge Zibel su vam kao bumbari. Čim je sunce malo provirilo i podiglo temperaturu iznad 5 celzijevaca oni su krenuli a akcijama. I dok bumbari vrijedno obilaze podatne cvjetove mladog maslačka Zibelaši su krenuli s akcijama uređenja svog kvarta i svoje „dnevne sobe“ kupališta Zibel. Ako tko misli da su vrijedni članovi ove Udruge mirovali, kao bumbari, tijekom zime jako bi se prevario. Oni, jednostavno, nikada ne miruju.

Na žalost Sisak, Petrinju, Glinu i okolicu kraj prosinca pogodio je katastrofalan potres koji je nanio području ogromne materijalne štete a bilo je i poginulih i ozlijeđenih građana. Već prvog dana Zibelaši su nesebično priskočili u pomoć često zanemarujući i vlastita stradanja. Evakuirali su bolesnike iz porušene Sisačke bolnice a onda su po cijele dane i noći radili na istovaru i sortiranju humanitarne pomoći te pomoći građanima. Teško da u Sisku i široj okolici ima i jedan krov na kojem nije radio bar jedan Zibelaš. Saniralo se ono najnužnije što se moglo sanirati. Popravljale su se rupe na krovovima koje se je moglo popraviti priručnim sredstvima i materijalom, uklanjali su se urušeni ili prijeteći dimnjaci, dijelovi kuća i krovova. I tako danima. Radili bi sve, svakome i svagdje gdje je trebalo pomoći. Poslije cjelodnevnog rada uvečer bi se okupili u svojoj „dnevnoj sobi“ – kupalištu Zibel te bi tu zajedno večerali ono što bi im skuhao njihov kuhar Bojan od njihovih namirnica. I tako danima. Zadnji na red došli su njihovi objekti. Od stotina tona hrane koja je prošla kroz njihove ruke sami su kupovali hranu odbijajući uzeti ponuđeno iz donacije uvijek govoreći: „Ima potrebitijih od nas.“ Na žalost ovo vjerojatno ne čitaju oni koji su pred mjestima gdje se dijelila humanitarna pomoć otvarali prtljažnike veličine garaže na svojim džipcima, SUV-ovima, mečkama i bendžolama u sitnim satima kada bi se samo za njih otvarala skladišta. Ma, da i čitaju to tim likovima ništa ne znači. Oni su, po vokaciji, cijepljeni protiv srama i korisnog rada.

Jučer sam, spustivši se do Kupe, zatekao vrijednu ekipu u radu. Grade „ljetnu kuhinju“ na otvorenom namijenjenu svim ljudima dobre volje koji se odluče ovdje odmoriti uz ljepotu i zelenilo Zibela. Njihov moto sport, prijateljstvo i obiteljsko druženje ne posustaje već, naprotiv, razvija se. Domić, predsjednik Udruge, uz širok osmjeh objašnjava da nema privlačnijeg i ljepšeg druženja uz dobru hranu koju si sami pripremaju. I dok miješalice za beton rondaju, drugi voze i istresaju izmiješani beton koji Samir strpljivo i pažljivo izravnava ostavljajući mreže za drugi dio konstrukcije. Neposredno niže kuhinje u debeloj hladovini tustog zelenila pored postojećih stolova planira se napraviti još sjedećih garnitura od paleta. Da Zibelaši imaju, za gušte, sve svoje proizvode utvrdio sam probajući fantastičnu Zibelsku kobasicu i Zibelski prezbušt koji je, na žalost tog dana i pojeden jer mu nitko nije mogao odoljeti. Sve se zalijeva izvrsnim kraft Zibelskim pivom. Meštar od kobasica, Zibelski veteran Milano danas je na miješalici. Milano kao veteran ekipe, Francek i ja najstariji ovdje smo, a što bi drugo i bili, objekti zajebancije mlađarije što je, kao, normalno. Nitko se, naravno, ne ljuti. Pa, na koncu, nama i paše da nas netko „doživljava“ makar i kroz šalu.

Za subotu planiraju nešto veću akciju. Raditi će na kuhinji a drugo dio ekipe uređivati će oko i dječju kučicu. Plan je i da se krene s uređivanjem „Spuštine“ i bar dijela šumice ispod spomenika u Domobranskoj a što imaju, recimo, velike i zanimljive planove koje namjeravaju ostvariti do ovogodišnje Zibelijade zadnjeg vikenda svibnja. Pošto se radi o velikoj, cjelodnevnoj akciji odlučeno je da se kuha grah za ekipu. Ha, tko je probao Bocin Zibelski grah sigurno neće odoljeti doći na akciju a dodatna vrijednost je što će iza njih ostati nešto lijepo i korisno u korist svih posjetitelja kupališta Zibel.

Od srca im želim puno uspjeha te da im ove nesretna epidemija ne pokvari planove. Ako igdje možemo „satrti“ virus sigurno je to ovdje uz pozitivnu energiju i prekrasan okoliš na velikom prostoru.