Ide li, baš, ljubav kroz želudac?

 

Autor: Marjan Gašljević

Sisački će đaci ovih dana inkasirati po 200,00 kuna đačkog džeparca. Nisam se previše interesirao u tom miljeu za koje namjere će novac utrošiti. Na što će, recimo, tu lovu utrošiti malac kojeg baka redovito dovozi pred školu u autiću od dvjestotinjak tisuća eura. Možda će baki dati tu lovu za gorivo ako se, uopće, rezervoar te „zvijeri“ isplati otvarati za taj iznos. Bitno je da onaj klinac što ga majka redovito vuče za ruku dok zaobilaze mrcinu od auta navezenu na ulaz u školsko dvorište a drugi ga klinci redovito zaobilaze i izbjegavaju jer nema markiranu obleku. Na koncu, nebitno. Lova je „pala“ slučajno pred izbore i ako klinci koji će se opariti ne glasuju. Glasuju njihove mame i tate, glasuju i bake i djedovi kojima nije žao glasa im posebno kada je „njihovo zlato“ sretno.

Istovremeno, slučajno, je pao i kovid dodatak kojim će se opariti dio hrvatskih umirovljenika. I dok, po kojem ključu i kojim pravom, tzv. predstavnici umirovljenika „uvlače“ i sline pred vlastima „da je svaka pomoć umirovljenicima dobrodošla“ vlast nahajno odmahuje rukom pompozno se napuhujući: „Ma, nije to ništa. Općepoznata je naša silna briga za umirovljenike“. Istovremeno šalju naputke svojima na terenu da u izbornoj kampanji obavezno, slučajno, više puta spomenu „empatiju vlasti spram umirovljenika koja im daje covid dodatak.“ Eto, slučajno je i ova tranša neposredno pred izbore.

Usput, iznenada se našlo i skoro tri milijarde s kojima će se platiti dio dugova prema veledrogerijama koje će opet normalizirati opskrbu lijekovima. Te skoro tri milijarde sjest će u dogledno vrijeme na račune veledrogerija a iskopati će se rebalansom u lipnju neposredno poslije izbora. Hm?

Do kraja tog lipnja, neposredno poslije izbora, cijepiti će se 55% hrvatskog puka. Odlično, svakako. I optimistično posebno ako znamo da je do danas u 4 i pol mjeseca procijepljeno 14% a do kraja lipnja ostalo nam je upola manje vremena. A i dotok cijepiva nekako ne ide. Zapinje, reklo bi se.

Da su ove brojke optimistične i da raduju svakog dobronamjernog građanina, jesu. Postoji, međutim, kvaka. Iz brojki koje svakodnevno pratimo proizilazi se se još uvijek veliki broj građana libi cijepljenja. Stoga, ako se i „poklope“ sve ove optimistične najave kako pocijepiti toliki broj građana ako „pružaju otpor“? Osobno sam stava da je važnije cijepiti se nego proglasiti pobjedom nad epidemijom.

Predizborno je vrijeme pa da nešto obećam: Mi vam, dragi birači, nudimo da ćemo u najkraćem roku izgraditi u našem mjestu tvornicu cjepiva protiv korone tako da će te svi biti procijepljeni do naredne sezone ili izbora. Nudimo vam i izgradnju tvornice svih lijekova u kojoj će te moći dobiti bilo koji lijek. Nudimo vam i izgradnju metroa s kraja na kraj mjesta a na zadnjoj postaji metroa sagraditi ćemo prvu postaju žičare do vrha brijega. Za vas, dragi birači, korištenje ovih resursa biti će besplatno kao i jutarnja, prijepodnevna, podnevna, poslijepodnevna i večernja kava. Sagraditi ćemo i pivovaru u kojoj će biti besplatno pivo za sve glasače koji svrate na glasaćko mjesto i u pivovaru. Sagraditi ćemo bazen s kamenom i pješčanom plažom, toboganima, valovima i starletama koje mažu leđa glasačima kremom za sunčanje. Svim umirovljenicima povećati ćemo mirovinu za tisuću-dvije kuna uz isplatu regresa za godišnji odmor, uskrsnice, božičnice i kovid dodatka. Subvencionirat ćemo putovanja u dolasku i odlasku naših radno sposobnih birača na njihova mjesta rada u inozemstvu. Onima kojima se baš ne ide u inozemstvo nešto raditi osigurati ćemo uhljebničko mjesto u javnoj upravi ili nekom od lokalnih javnih poduzeća. Na svakom našem trgu sagraditi ćemo fontane s tim da iz one na glavnom trgu teče med i mlijeko. Asfaltirati ćemo sve ulice, čak i stazice između gredica u vašem vrtu. Neka obećanja iz prethodne kampanje nismo ispunili ali to ne znači da ona sada neće imati prioritet a ona su trenutno u fazi projektiranja. Ako ne ispunimo ova obećanja kaznite nas na slijedećim izborima za 4 godine.

Uglavnom, nitko i nigdje ne objašnjava od kuda nam lova za sve te „projekte“. Možda iz Plana oporavka koji je danas predstavljen u Saboru. I ako su ga sabornici mogli vidjeti samo u „sažetom obimu“ nemaju razloga za brigu. Plan oporavka je u izvornom obliku, cijeli, upućen Europskoj komisiji. Oni znaju a ne građani Hrvatske.

Ne zaboravimo, Premijer je osobno u više navrata naglasio da sredstva EU namijenjena oporavku nisu „helikopterski novac“. Dakle, šansa je tu samo treba dobro zagrijati stolice probranog kadra da „mast ne ode u propast“ a ne lupetati kao ja u prethodnom stavku.