Janšino rješenje za Zapadni Balkan?

Slovenski premijer Janez Janša je prema pisanju slovenskog portala necenzurirano.si poslao u Bruxelles non-paper kojim nudi vlastito rješenje stanja na Zapadnom Balkanu.

U dokumentu se, navodno, tvrdi kako je glavni problem na ovim prostorima neriješeno nacionalno pitanje Srba, Hrvata i Albanaca. Dokument nudi i „rješenja“ za ovaj problem kao i „korake“ koje bi trebalo napraviti za ostvarenje tog cilja. Janšina rješenja bila bi pripajanje Republike Srpske Srbiji, ujedinjenje Kosova i Albanije te pripajanje hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj. U medije je isto tako iscurila i karta a cijeli dokument možete pogledati klikom na ovu poveznicu.

Srpski predsjednik Vučić izjavio je da ne zna ništa o postojanju takvog dokumenta, a Andrej Plenković je izjavio da je Janšin non-paper vidio na portalu ali da „ni jedan segment sustava taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno“.

Iako je Janša još u utorak demantirao da je napisao ili poslao takav dokument, cijeli slučaj izazvao je brojne reakcije i uzbudio duhove u regiji. Tako slovenski portal navodi da se radi o dokumentu koji tjera vodu na mlin nacionalističkih krugova u Hrvatskoj i Srbiji koji se zalažu za komadanje B