Povezana priča iz naselja kontejnera u Petrinji, predjela Trnjani u Hrastovici i petrinjskog placa ove subote: Nevenka Karaga prespavala prvu noć opet na svome, u montažnoj kućici pripremila domaće kolače, prijepodne ih sve prodala na tržnici

Novinar: Antun Petračić

Novoniknulo, u izvanrednoj nevolji sagrađeno  postpotresno  montažno naselje na Sajmištu u Petrinji od 10. ožujka naseljava 160 osoba bez krova i stropa nad glavom, smještenih u 80 kontejnera, dopremljenih iz Turske (kvalitetnijih i funkcionalnijih) i Ukrajine  (rabljenih, s manje komfora). Novi život izvan vlastitih kuća i stanova ovdje je okupio  osobe iz grada i sela  svih uzrasta i zanimanja, a zajedničke najveće želje: što bržeg  povratka u svoje i na staro, onakvo do razornog potresa.

I ispunila se već jedna takva žarka želja: novo  naselje tipiziranih i u ravninu složenih objekata na Sajmištu smanjilo se za jednog stanara. Iz onoga ukrajinskog, s registriranim  brojem 170. iz  privremenog smještaja  najteže stradalih u potresu, iselila je  Nevenka Karaga. Vratila se u svoj  zaseok Trnjani u Hrastovici.

Noć s petka na ovu subotu opet  je spavala u svome okružju – poznatom dvorištu i oko obiteljske kuće teško oštećene u dva dana katastrofalnih potresa koncem prosinca. Visoka obiteljska zidanica na temeljima iz 1973. godine više puta nadograđivana i pregrađivana  već je u prvom pregledu  statičara dobila crvenu oznaku i sada predstoji dugi proces nove izgradnje. Do kraja toga velikog i složenog zahvata ova će 68-godišnjakina, po udaji Hrastovčanka, a rodom iz Prve ulice u Sisku, živjeti u  prikladnom  kontejneru dopremljenom čak iz Istre.

-Tamo u Umagu skrasila sam se privremeno tri tjedna, prije toga bila  kod rodbine u Prnjavoru Čuntićkom, a  zadnjih 40 dana  u novom naselju na Sajmištu. Tu nas je u skučenom kontejneru boravilo čak petero odraslih i djece, a mojim povratkom u Hrastovicu sada oni imaju više prostora – o  protekom za tijelo i dušu  stresnom i teškom post potresnom vremenu  govori nam sudionica ove priče.

Ni jednom riječju ne jadikuje i ne žali se, prihvatila je kotač sudbine i kolo života, i u novonastalom nenormalnom stanju nastoji se držati kao do onih kobnih  28. i 29. prosinca 2020. U to  spadaju i njene domaće, fine i slasne, po starinskim provjerenim i dokazanim  receptima spravljene štrudle  od maka, oraha, sira i  rogača, uz neizostavni svježe ispečen kukuruzni kruh.  Već nekoliko  godina ove poslastice Nevenka Karaga peče u ponedjeljak i petak, a prodaje na petrinjskom placu utorkom i subotom. Nakon više seljenja i mijenjanja  smještaja u tri protekla mjeseca,  jedva je  dočekala kakvu-takvu stabilnost i radostan povratak uz  pozdrave svojih  stalnih  kupaca. I ove subote bilo ih je podosta ispred stalnog  Nevenkinog štanda.

–  Par zadnjih vikenda iz  kontejnera br. 170.  moji mlađi ukućani vozili su me u Hrastovicu, gdje sam u podrumskom dijelu kuće obnovila pečenje kolača od  dizanog tijesta. Ali, sada poslije potresa, na gradskoj  tržnici uvelike se smanjila i ponuda i kupnja. Izostali su OPG-ovci i prorijedili kupci. Zato više ne dolazim utorkom, nego samo subotom – o novom  već znanom i uočenom stanju u Petrinji dobivamo  informaciju iz prve ruke.

Nevenka Karaga ponudila  je svoje specijalitete  i današnje  subote, „planuli“ su kolači s nekoliko nadjeva pripremljenih dan ranije u novoj montažnoj kućici ove Hrastovčanke. Slasticama je još dodala seoska svježa jaja, oljuštene orahe, šareni grah, rezance za juhu i kukuružnjak, odmah prvi rasprodan.

U petak u podne nazočili smo završnoj izradi „fila“,  tijesto  se tek „dizalo i odmaralo“ a popodne punilo i peklo u pećnici na struju.

– Ova moja kućna radinost dopunjava skromnu tzv. poljoprivrednu mirovinu od samo 1300 kuna. Imam uvijek puno stalnih kupaca i nikada se nitko od njih nije požalio na kvalitetu, izbor, ukus i izgled mojih gibanica –  ponosna je ova Hrastovčanka.

A zadnja dva dana osobito  je sretna i zadovoljna zbog povratka  u svoje  Trnjane,  Iako opet u  montažnoj kućici sada  je  na svome gruntu, uz sina Ivicu, snahu Mariju i unuka Valentina, jednako slično privremeno „montažno“ skućenih u prostranom dvorištu…

Probali smo Nevenkinu orehnjaču i makovnjaču, vjerujte – to su znani okusi Uskrsa, Božića, svatova, krstitki  i karmina, svega   zapamćenog i nezaboravnog iz davnina u ovoj našoj sadašnjosti!