Žustro u nove pobjede

Autor: Marjan Gašljević

Do lokalnih izbora ostalo je još mjesec dana. Biramo, dakle, čopor načelnika, gradonačelnika, njihovih pobočnika i hordu skupštinara te, vrh, vrhova, župana. Aspiranti na ova primamljiva mjesta koja, ne samo da mame pozamašnim apanažama, mame i širokom lepezom raznih mogućnosti korupcije, nepotizma i drugih dobrobiti iz hrvatske političke bašće. I dok je naše područje uglavnom još netaknuto po obnovi poslije razornog potresa iz kraja 2020. godine ti likovi se rastrčaše nudeći biračima skoro ništa. To ništa čitljivo je iz neostvarivih ideja a na tlu Županije leže razbacani snovi ono malo stanovništva koje se nije oporavilo još od Domovinskog rata. Nitko od tih likova ne nudi ideju obnove područja. I gospodarske i demografske. U stvari ne nude ništa. Upiru prstom jedni u druge optužujući ih za nerad, korupciju, pljačku nacionalne imovine, nesposobnost, nepotizam zaboravljajući da su u nekakvoj crno – bijeloj kombinaciji vlasti i oporbe čas u kockici vlasti, čas u kockici oporbe.

I tako već danima meil mi je zatrpan mnogobrojnim pozivnicama na razna predstavljanja i presice. Odjednom su svi oživjeli i počeli raditi. Nuditi maglu. Gdje ste bili do sada?

Pročeprkao sam malo po izvješćima s pressica održanih u nekoliko prethodnih dana i došao do zanimljivih rečenica. Više mi se nije tražilo ali mislim da je i ovo dovoljno. Dakle, različiti kurziv teksta označava oporbu i vladajuće. Pa da zirnemo što je to novo:

„Hrvatska javnost ne bi ni znala za mnoge afere da o tome oporba nije prva progovorila.

Vrhunac demokracije je to što oporbeni vijećnici uopće smiju govoriti.

Vrhunac demokracije je što oporbeni vijećnici smiju govoriti i postavljati pitanja. 

Hvale se projektima koji su ostvareni kreditima, pa i projektima koju je ministarstvo spasilo od nedovršenja i plaćanja penala prema EU.

Izgradnja Središnjeg bolničkog paviljona je troškovno narasla sa 70 milijuna na cca. 180 milijuna kuna i zbog čestog zaduživanja najveći teret u konačnici pada na leđa građana ove siromašne županije, a tek manji dio se financira iz sredstava EU.

Još nije poznato u što su utrošena 22 milijuna za interventne potrebe nakon potresa, a i vlasnici više tisuća objekata nakon zahtjeva za obnovu još nisu dobili namjenske kartice.

Bolnica je izgubila 8,5 milijuna kuna zbog pogreške, koja se pripisuje izvođačima i njihovoj dokumentaciji, što ne može biti točno. Naime, dokumentaciju netko odgovoran mora provjeravati i netko je napravio propust od 8,5 milijuna kuna.

Na kraju je još jednom o trošku čestitke građanima na jumbo plakatima širom županije i izvršio svoju promidžbu za predstojeće lokalne izbore.

Bili smo svjedoci osobne promocije postavljanjem jumbo plakata nakon potresa u Sisku.

O ukidanju demokracije u Skupštini, kažu kako je oporba tužila za kupovinu vijećnika, pa je onda kao odgovor, oporbi onemogućeno sudjelovanje u radnim tijelima Skupštine.

Za ukidanje demokracije u Vijeću, kaže kako je oporba tužila za kupovinu vijećnika, pa je onda kao odgovor, oporbi onemogućeno sudjelovanje u radnim tijelima.

 

Opstruirano je postavljanje točke dnevnog reda u svezi cestarine na autoputu protivno Poslovniku i sl.

Opstruirali su postavljanje nekih točaka dnevnog reda protivno Poslovniku.

No, nikakva represija, ukidanje demokratskih prava oporbenih vijećnika i druge vrste pritisaka nisu spriječile dio oporbe da razotkrije prljave rabote kada god su zakoračili izvan zakona i pravila ponašanja a to je činjeno jako često u ove četiri godine.

Nikakva represija i ignoriranje te ukidanje demokratskih prava oporbenih vijećnika i druge vrste pritisaka nisu spriječile dio oporbe da razotkrije česte štetne rabote u prethodne četiri godine.“

Čisto i jasno k’o suza. Krivi su oni drugi iz čijeg tabora nam dolaze sva zla, stoga birajte nas, mi smo drugačiji.

A Vi, dragi birači, spavajte u kontejnerima ako ste ih dobili. Vršite nuždu po okolnom grmlju i živicama. Perite se kada pada kiša. Strepite u ruševnim objektima koji su Vam ikakav zaklon, sami ste ga izabrali i sami odgovarate za svoju sigurnost. Prepustite preostale domaće životinje nakupcima i divljini, snaći će se. I znajte, mi mislimo i brinemo za vas, a kome se ne sviđa, o Bože, mi smo slobodna Zemlja i može se otići bilo kuda.