Spašeni smo!

Stiže još jedna najava reforma zdravstvenog sustava. Ovaj put je počelo sjednicom saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj je pod pritiskom ministra financija ministar zdravstva odjednom odlučno najavio „potrebu provođenja reforme“.
Kao jedan od glavnih problema zbog kojih postoji „gubitak u poslovanju“ zdravstvenih ustanova iskrsnuli su, prikladno, prekovremeni sati zdravstvenih djelatnika čija je realna cijena takva da bi je se posramio svaki ozbiljni obrtnik. Pri tom su i Ministar zdravstva i UPUZ zaboravili koji je uzrok velikog broja prekovremenih sati i činjenicu da ne postoji dovoljan broj izvršitelja zdravstvenih usluga koji mogu raditi u skladu s Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o radu.
Dragi trenutni ministre! Ako je Vama i premijeru doista stalo do prave promjene sustava koji će biti učinkovit u pružanju najbolje moguće zdravstvene skrbi za naše pacijente i iz kojega neće odlaziti zdravstveni djelatnici zahvaljujući kojima on još opstaje, evo što morate učiniti, a što HUBOL predlaže Već godinama:
1. Ispunjavanje vremensko-kadrovskih normativa (podsjetnik: Plan i programa mjera zdravstvene zaštite 2020. – 2022. NN 142/2020)
2. Izrada i implementacija dijagnostičko-terapijskih smjernica (podsjetnik: pitati HLZ, koji je trebao u potpunosti izraditi stručne smjernice i HZZO i MIZ koji su ih trebali implementirati u sustav)
3. Reforma hitne pomoći (podsjetnik: u potpunosti spreman cjeloviti dokument prijedloga reforme iz 2016. godine)
4. Akreditacija bolnica i uspostavljanje učinkovitog sustava kvalitete zdravstvene skrbi (podsjetnik: u MIZ-u postoji Služba za kvalitetu zdravstvene zaštite, upitne učinkovitosti, a Zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite postoji od 2007.)
5. Prenamjena određenih zdravstvenih ustanova u ustanove za kroničnu i palijativnu skrb (podsjetnik: zbog nemogućnosti premještaja kroničnih i palijativnih bolesnika u ustanove u kojima se provodi odgovarajuća skrb, zauzimaju se kreveti u JIL-ovima i akutnim odjelima)
6. Javni natječaj za upravna vijeća neovisna o stranačkom uhljebljivanju, s članovima koji imaju znanja i iskustva u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj ekonomici. Postavljanje ravnatelja i voditelja klinika, zavoda i odjela koje je stručno, a ne politički vođeno. Javno objavljeni podatci o učinkovitosti uprava, sa smjenom istih ako se pokažu neučinkovitima. Mjerila kvalitete upravljanja su poznata i mjerljiva (podsjetnik: besplatno je, a višestruko isplativo)
7. Centralizacija svih bolnica, s naglaskom na zdravstvene ustanove Grada Zagreba koje su najveći potrošači zdravstvenog proračuna (podsjetnik: Nova bolnica u Blatu)
8. Centri za liječenje onkoloških bolesnika (podsjetnik: centri izvrsnosti poboljšavanju zdravstvenu skrb i ishode liječenja uz smanjenje troškova)
9. Izdvajanje pomoćnih djelatnosti po jedinstvenim kriterijima za sve i kontrola broja nezdravstvenih djelatnika i njihove učinkovitosti (podsjetnik: izračunajte cost-benefit)
10. „Task shifting“ (podsjetnik: brojne visokoškolske obrazovne ustanove koje educiraju medicinske sestre i tehničare za mogućnost prenošenja dijela zadataka i ovlasti- Nacionalna strategija rasta zdravstva 2012-2020.)
11. Plaćanje po izvršenju uz realne cijene usluga, a ne prema izmišljenim limitima (podsjetnik: HZZO ustanovama isplaćuje samo četvrtinu cijene usluga pretraga i pregleda)
12.Jedinstvena javna nabava, s javno dostupnim natječajima i cijenama jer hrvatski građani imaju pravo znati koliko i kako se troše njihovi novci za usluge koje dobivaju (podsjetnik: cijepise.zdravlje.hr)
13. Podsjetnik za kraj: za provođenje reforme potrebno je imati sposobnost i slobodu donošenja odluka, i najvažnije, hrabrosti!
IO HUBOL