Tehnički smo napredna civilizacija: hidrant nasred pločnika

Petrinjac Ante Mrgan je šetajući petrinjskom ulicom Katarine Zrinske na kojoj trenutno traju radovi ugledao prizor kojeg je ovako opisao na facebooku:

Tužan sam. Tehnički smo napredna civilizacija. Što više tehnike, više i pogrešaka. Ali ovo je zaista nemar bez ikakve odgovornosti. Hidrant nasred pločnika. Možete pomisliti da nije tako strašno dosad ih nismo niti imali. Tko je ikad šetao zagrebačkim pločnicima naišao je na stupiće na rubu pločnika. Tako me je jednom jedan slijepi zagrepčanin pitao: „Znaš li kako mi nazivamo one stupiće na pločniku?“ Ne, rekoh. „Mudanti“ glasio je odgovor, jasno i zašto jer kad bi slijepac naišao na stupić obično ga je zajašio i dosta se udario.

Da ne bi mislili da spolno diskriminiram naziv „Mudanti“ je rodno neovisan. Poznajem nekoliko slijepih osoba u Petrinji, a i osoba u invalidskim kolicima. Izvođači radova čini se, a i nadzorni inženjeri evidentno ne poznaju nijednu slijepu osobu ili osobu u invalidskim kolicima. Ili poznaju, ali im se fućka. A možda im je zabavno. Danas zabava ima različite oblike. Uglavnom još nije kasno, nije postavljen asfalt i nešto se može promijeniti . Ali neće. Ili možda hoće?