Sinoć je gorio krijes u Maloj Gorici: Prvi blagdan sv. Jurja obnovljenom DVD-u i novim župniku Iliji Piličiću

Zapis Antuna Petračića

Župljani Male Gorice kraj Petrinje danas slave svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja, mučenika. Blagdan je to univerzalnog sveca, jer ga jednako štuju i rado proslavljaju (uz prepuno narodnih običaja i tradicije) i katolici i pravoslavci i muslimani, a osobito je omiljen kod Roma. Drugu godinu za redom obilježava se uz epidemiološke mjere, pa je i u Maloj Gorici sve skromnije i drugačije  nego ranijih godina za ovakvu najvažniju godišnju seosku svečanost.

U katastrofalnom potresu 29. prosinca lani teško je izvana i unutra  oštećena vjekovna župna crkva sv. Jurja, s  čijeg  je  raspucanog zvonika nakon dva dana složenog posla velikom dizalicom  skinut  toranj i osovljen  na travnjaku dvorišta župnog doma,  zidovi kojeg su također dobrano  osjetili i pokazali jačinu  iz podzemlja.

Sada  su se u Jurjevo 2021., prvi puta nakon obnove rada lanjskog proljeća, vrlo aktivno uključili članovi DVD Mala Gorica, a ovo je prvi blagdan i novodošlom župniku   Iliji  Piličiću, sa službom u Žažini.

U središtu Male Gorice tradicionano je na Jurjevo zapaljen krijes. Foto:Antun Petračić

Nakon lanjske odgode tradicionalnog krijesa zbog pandemije Covida-19., u središte mjesta sinoć je ponovo vraćen taj tradicionalni običaj, za kojeg su najzaslužniji upravo vatrogasci: pripremili su i složili  visoku hrpu drveta, a oganj potpalili predsjednik i zapovjednik DVD,  Dražen Dražetić i Nikola Bureš.

Pokraj visokog plamena izostao je uobičajeni folklorni nastup  nekog od prijateljskog KUD-a iz okolice, a  nije  priređena ni glavna noćna pučka veselica za  mještane i goste.

– Držimo se propisanih epidemioloških mjera. Uz župnu crkvu, od potresa je osam kuća dobilo crvenu oznaku – veli predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mladen Marijašević.

Novi župnik je blagoslovio vatru i nazočne vjernike, koji su prije toga u dvorištu područnog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje nazočili misnom slavlju, predvođenom i  o ovom  svecu  propovijedajući  vlč. Dražan Mirčić.

DVD Mala Gorica  osnovan je  1896. i time drugo po starosti u Vatrogasnoj zajednici Petrinje, nakon sličnog gradskog društva iz 1880. godine. Imaju 12 operativnih vatrogasaca i smještaj u dva kontejnera, a već ove godine dobit će vlastito spremište i prostorije u novom domu izrađenom od Austrijanaca, o čemu je jučer potpisan ugovor.

Dok ne usele  pod čvrsti i sigurni krov, sami će  prikladnu  nadstrešnicu postaviti ispred svojih privremenih kontejnere, rekli su nam prvi čelnici ovog društva.

Župnik  Ilija Piličić je pak obznanio kako će, u nemogućnosti bilo kakvog korištenja   unutrašnjosti svetišta  ili pokraj oštećene crkve,  svete mise ubuduće služiti s druge strane ceste, u župnom dvorištu. U tome prostoru izgradit će se  privremena dvorana kao zamjena za crkvu sv. Jurja, a taj izvorni spomenik sakralne kulture postepeno sanirati i  obnavljati, najnovije je stajalište Sisačke biskupije.

Generalni vikar ove biskupije mons. Marko Cvitkušić danas prijepodne  predvodnik je glavne  svečane blagdanske svete mise.

A svima vama Juraji,  Jurice, Đurđice, Đurice, Julke, Julijane…  sretan imendan!