Što je to PHKK? Samo uporni…

Autor:Miroslav Šantek

Kako vrijeme prolazi i kako nestaju u vihorima rata, potresa i sličnih loših stvari i ljudi i zgrade, sve je manje onih Petrinjaca koji u svom sjećanju nose staru visoku kuću, strateški postavljenu na idealnom mjestu na vrh uspona u Srnakovoj ulici, koji se odatle počinje strmoglavo zavijati prema Petrinjčici. Na toj kući je velikim slovima pisalo:PRVA HRVATSKA TVORNICA SALAME – posveta čuvenoj tvornici Gavrilović po kojoj je Petrinja najpoznatija nadaleko. Zadnji rat ju je sravnio sa zemljom, zauvijek uništio i od nje nisu ostali nikakvi tragovi, a nikad nije ponovno ni izgrađena. Danas se na tom mjestu nalazi zemljano parkiralište za automobile.

Zgrada koje od 1991. više nema. S čuvenim natpisom u slavu Petrinje i Gavrilovića
Nove prostorije Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja su u modularnom kontejnerskom obliku na parkiralištu pored rukometnog igrališta. Foto:Miroslav Šantek

Znate li što je to PHKK? Ta kratica označava novi slogan po kojem je Petrinja opet nadaleko poznata, ali, nažalost, ovog puta ne po dobru kakav je bio miris i okus salame koji se nekad širio Petrinjom ispod onog legendarnog slogana, već po posljedici potresa koji je uništio zgradu nekadašnjeg Doma kulture ili novovijekog Hrvatskog doma gdje se nalazila Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja. Same po sebi knjige su najjači oblik kulture i najvrijednija stvar koju je ponovo trebalo osposobiti. I tada dolazi najzanimljiviji dio ove potresne priče.Ante Mrgan je ravnatelj te ustanove i sa svojom ekipom zaljubljenik u posao kojeg radi. Svjestan katastrofalne situacije da je cijelo središte grada potpuno uništeno i da je nastao potpuni kaos i nemogućnost normalnog rada i života, svejedno je bio uporan. U takvoj stuaciji gdje se ne zna gdje je glava, a gdje rep, obratio se petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću za pomoć.Jednom, dvaput, kostantno…. i Dumbović je u tim danima kad je imao problema i posla preko glave pomogao. Rekao mu je da je kultura bitan dio Petrinje,osigurao 230 tisuća kuna za kupnju i slaganje kontejnera koji su nakon nekog vremena i stigli i koji su postavljeni na parkiralište ispred Rukometnog igrališta. Tako je ponovno proradila petrinjska knjižnica i igraonica, a na najvećem kontejneru od 90-ak kvadrata u oči upada naslov: “Prva hrvatska kontejnerska knjižnica 2021. – Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja“.

Unutrašnjost kontejnerske knjižnice.Foto:Miroslav Šantek
Na otvorenje kontejnerske knjižnice su došli svi koji su na neki način sudjelovali u ovom projektu.Od gradonačelnika Dumbovića, Ministarstva branitelja i udruga branitelja te Gradskoj knjižnici Vukovar koji su im također pomogli u nabavci nekoliko kontejnera kao i Hrvatskom Crvenom križu koji im je pružio logističku pomoć.

I tako je Petrinja dobila ponovo neki objekt na kojem su riječi “PRVA HRVATSKA”. Taj prostor oko tih kontenejnera su nazvali “Trgom kulture”, a uz posudbu knjiga kao i prije potresa, organiziraju koliko mogu kulturne događaje. Priključili su se manifstaciji Noć knjige i danas od 17 sati strataju s predstavljanjem zbirke pjesama naziva „Ne plačite gradovi moji“, autorice Dubravke Mandić, a od 20 sati su najavili “live” – što god to značilo, to možete sami vidjeti uživo.

Kako ono kažu? Samo uporni…