Foto: screenshot

Bruxelles, 26. travnja 2021. – Zbog neispunjenja obveze o isporuci dogovorene količine cjepiva protiv Covida-19 Europska komisija je pokrenula tužbu protiv proizvođača cjepiva britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca.

Glasnogovornik EK Stefan De Keersmaecker izjavio je da je Komisija prošlog petka u ime svih 27 članica EU pokrenula tužbu iz razloga što neke odredbe ugovora nisu ispoštovane te da kompanija nije osigurala pouzdanu strategiju kojom bi osigurala pravodobnu isporuku.

AstraZeneca i EU ugovorili su isporuku od 300 milijuna doza cjepiva s opcijom za još 100 milijuna. Britansko-švedska tvrtka nadala se kako će u prvom kvartalu ove godine isporučiti 80 milijuna doza, no uspjeli su isporučiti svega 30 milijuna, a u drugom će kvartalu, prema informacijama kojima raspolaže EK, umjesto obećanih 180 isporučiti svega 70 milijuna doza.

Iz AstraZenece su poručili kako žale zbog odluke EK da poduzme pravne korake te da će se snažno braniti na sudu. Izjavili su kako postižu napredak u rješavanju tehnoloških izazova proizvodnje, ali da je proizvodni ciklus cjepiva dugačak te da poboljšanja kojima se povećava proizvodnja zahtijevaju vrijeme. Poručili su da žele zajedno konstruktivno surađivati s EK kako bi se cijepilo što više ljudi.