Japan u srcu Jabukovca

Autorica: Ljiljana Lekanić-Kljaić

U četvrtak 22. 3. u Jabukovcu je kolega iz Đurđevca Zoran Vidaković održao radionicu izrade origami knjige. Kreativan i vrijedan učitelj, povodom Noći knjige učinio nam je čast da ga opet ugostimo zahvaljujući agilnosti profesorice Kristine Andlar-Pešut. Zoran je bio u našoj školi prije pet godina. Tada smo izrađivali bilježnice, a onu koju mi je poklonio i danas ljubomorno čuvam i ništa mi nije dovoljno dobro da bude zapisano u njoj. Već to što je ovaj zaigrani čovjek vratio knjigu u središte pozornosti u vremenu virtualizacije i sveopće njene zanemarenosti, detektira ga kao pravu osobu vezanu uz Noć knjige. Izrađuje Book Binding (ručni uvez) albuma, spomenara i notesa, a usvajamo i termin koptski način uveza, o čemu je učio u dalekoj egzotičnoj zemlji o kojoj nenametljivo i interesantno priča za vrijeme trajanja radionice. Izlagao je na tri samostalne i pet skupnih izložbi, a posebno su dojmljive knjige -objekti nastale recikliranjem starih knjiga. Ovo je poziv kolegama koji još nisu susreli Zorana, da to učine u školi, knjižnici ili galeriji, jer radost će sigurno biti obostrana.

Pet gimnazijalaca: Tara Kokan, Katarina Širić, Teo Juić, Mateo Krpačić i David Sklepić i cvjećarka Jelena Čančar, te naš mali gost talentirani osnovac Pavel Pešut, podsjetili su me što znači biti kreativan i koliko je druženje važno. Ali, krenimo od početka. Mjesto susreta bio je Radićev spomenik. Došla sam prva i pričekala učenike koje jedva da poznajem. Naime, četvoro je prvi razred, a dvojica drugi, tako da smo relativno kratko bili zajedno u prvom polugodištu. Ali, sreća i široki osmijeh govorili su sve: koliko im fali druženje, profesori, škola, igra. U sigurnim Badinim rukama krenusmo put Jabukovca. Čude se ljepoti škole, šarolikosti knjižnice koja je uvijek žarište događanja. Odjednom šareni papiri, škare, ljepila, fini šušur koji naši đaci već dugo ne osjetiše.

A, Zoranova uputstva i priča su posebno inspirativni: stigao je i papir iz Japana, prepričava iskustva boravka u Zemlji izlazećeg sunca i osjećam kako ih uvlači u mrežu kreacije. Strpljenje i preciznost koju tehnika origama iziskuje rezultirat će divnim primjercima i opravdati slatku muku. Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira. Koristi se oblicima kvadrata, pravokutnika ili trokuta. Uz papir može se koristiti tkanina, folija, a postoji i poseban dvobojan već isječen papir u oblik kvadrata. Japanci koriste vaši, specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe iz kore karakterističnih japanskih vrsta drveća. Iako je nastao u 2. st. pr. K. u Kini, origami je u Japanu nacionalna umjetnost. Samuraji razmjenjuju darove sa tuti (savijene trake papira) ukrasima, a u šintoističkom obredu vjenčanja se origami leptiri koriste kao simboli mladenaca.

Kad su origami knjige završene, učenici su upisali neke za njih važne misli i stihove njihovih glazbenih idola, a Pavelova je iscrtana finom ornamentalnom kompozicijom. Kao i obično vrijeme je brzo iscurilo. Trebalo bi biti više ovakvih događaja, makar i sa skromnim brojem sudionika koji epidemiološka situacija određuje, jer bilo je lijepo vidjeti radost kreacije i druženja i biti dio toga.