Spašava se i čuva imovina grada: Komunalac Petrinja uklanja  javne  posude za smeće, skida  interpretacijske ploče iz muzealizacije, razmontira unikatne ukrasne stupove javne rasvjete… 

Zapis Antuna Petračića

Poslije rušenja do temelja, uklanjanja ostatka-ostataka u potresima teško oštećenih zgrada i po sigurnost građana drugih opasnih objekata po Petrinji, što je upravo u tijeku, ipak će nešto minimalno  ostati.

Na svakom dosadašnjem očišćenom objektu u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini, teška građevna mehanizacija ostavila je fragmente osnovnih  karakterističnih izgleda  vanjskih zidova, ulaza u haustore ili prozore, što je  od daljnjeg rušenja i nestanka izvornosti i originala  učvršćeno  potpornim gredama i  zaštićeno daskama.

Uz ovakve zahvate na memoriji urbane prošlosti za čuvanje i prenošenje u budućnosti nove Petrinje, spašava se i karakteristična pokretna  imovina grada.

Gradska tvrtka Komunalac na svakoj lokaciji  određenoj za ulazak   bučnih, jakih i velikih bagera, pred početak totalnog rušenja, uklanja svoje  posude  za otpad, s pročelja starih povijesnih zgrada i kuća znamenitih Petrinjaca skida interpretacijske  ploče muzealizacije iz projekta Turističke zajednice s opisima  na hrvatskom i prijevodom na engleski jezik uz QR kod, a razmontira  i  jedinstvene, originalne posebno dizajnirane i ručno izrađene ukrasne stupove javne gradske rasvjete.

Tri takva kandelabera maknuta  su ispred ruševne zgrade Gradske uprave i odvezena u skladište Komunalca u Malinovoj ulici. Tu će se  ovi prvi,  i svi budući slično „spašeni“, čuvati i čekati novo vraćanje  po Petrinji nakon obnove od katastrofalnog potresa.

Vjerujemo da  neće do zaborava trajati povratak ove i druge slične javne gradske imovine!