Djevojke su ljepše – ljubavi im daj

Autor:Miroslav Šantek

Kada prođe zima

I dođe cvjetni maj

Djevojke su ljepše

Ljubavi im daj…

Stihovi su to iz pjesme “Sarajevo ljubavi moja”. Tako je pjevao pokojni legendarni Kemo u toj pjesmi koja nikad umrijeti neće. A neće umrijeti ni maj koji je upravo toplinom i ljetnim vremenom ušetao u Petrinju. Čak i te ruševine naše svagdašnje barem malo manje depresivno izgledaju, a kako su stari Petrinjci opisivali ovaj peti mjesec, svibanj ili maj, istražio je i zapisao u svojoj knjizi “Blagdan i svagdan petrinjski” – Ivan Rizmaul. Pa piše taj stari povjesničar ovako:

Svibanj se sav zavio u jedan cvijet, sav je u jednoj roži. U te dane petrinjska je okolina u prelijepom ruhu.Buja svježe zelenilo i cvijeće, zrak je pun mirisa, a od rane zore odjekuje pjev mnoštva ptica.Ponekad se ovoj ljepoti podredi i vrijeme, iako je svibanj počesto hladan i vjetrovit. Gdjekad su noći hladne i rosne, a bude i mraza.

Po dolinama i nižim bregovima bude od mraza dosta kvara, ponajprije u petrinjskim vinogradima.Najveća je prijetnja do sv. Sofije (15.V.) kad će narod reći Sofija vino popija.Kad minu ledeni sveci, minu i strah od mrazeva. Za Filipovo (3.V.) nastaje doba da se sije kukuruz. Kad dud prolista, kukuruz treba posijati u zemlju.