Spomenik Gjuri Deželiću, Zagreb / foto: Zdravko Turkulin

Danas se, 4. svibnja, slavi sveti Florijan, nebeski zaštitnik vatrogasaca, a ujedno se obilježava Dan vatrogastva.

Zbog pandemije Covida-19 niti ove godine se ne održavaju tradicionalne proslave već se obilježavanje odvija na način prilagođen epidemiološkoj situaciji. U Zagrebu je izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno zamjenicom gradonačelnika dr.sc. Jelenom Pavičić Vukičević, položilo je vijenac pored Glazbene akademije, kod spomenika ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Deželiću, i na taj način svečano obilježilo Dan vatrogasaca te odalo počast osnivaču prve vatrogasne zajednice u Zagrebu.

„Čestitam od srca svim našim vatrogascima dan sv. Florijana – njihova zaštitnika i koristim ovu prigodu kako bi im zahvalila na neizmjernoj pomoći, ne samo u proteklih godinu dana kad su svojim nadljudskim naporima pomagali građanima na otklanjanju opasnosti uzrokovanih potresima, već i svakodnevno, pružajući sigurnost svima nama“, istaknula je zamjenica Pavičić Vukičević dodavši kako u Zagrebu djeluje između 350 profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe i gotovo 10.000 dobrovoljnih vatrogasaca okupljenih u 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice grada Zagreba, koji su svojim intervencijama pomagali Zagrepčanima ali i stanovnicima Sisačko – moslavačke županije, čiji su domovi također teško oštećeni prošlogodišnjim potresom.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih rekao je kako o zahtjevnosti prošle godine govori i podatak kako su djelatnici JVP nakon prvog potresa, u dva mjeseca koja su uslijedila, odradili dvogodišnji prosjek intervencija. 

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva u prostorima Državne vatrogasne škole (Ksaverska cesta 107, Zagreb) održana je svečana primopredaja 75 kombi i 15 interventnih vatrogasnih vozila. Primopredaji je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.