Dobra priča se počinje događati u Maloj Gorici. Nakon dugog niza godina i zaborava, gradi se moderna i funkcionalna građevina u ovom selu

Nema tome dugo, kako su se na mjestu nekadašnje prastare kuće u kojoj je bio smješten vatrogasni i društveni dom i dućan u srcu sela Mala Gorica, a koju je razorio potres sastali predstavnici Grada Petrinje i austrijskih donatora kako bi dogovorili nešto vrlo čudno. Naime, ova prekokupska sela Brest i Mala Gorica se i ne mogu podičiti nekim novim građevinama, preciznije rečeno, gradske vlasti koje su se puno puta izmijenile već desetljećima nisu ovdje gradile nove objekte. Ovo su sela koja u 21. stoljeću nemaju ni kanalizacije, a što je još gore ni vodovoda. Čini se da ipak dolaze bolja vremena za Malu Goricu. Grad Petrinja je ukonio ruševine starog objekta i pozvao stručnjake da preispitaju i saniraju teren prije izgradnje temelja potpuno novog, modernog objekta koji će služiti i kao društveni dom i spremište, a i ponovo će se otvoriti dućan.Dobre vijesti su stigle danas. Sanirano je oštećeno tlo.

Mikropilotiranje na mjestu zgrade budućeg društvenog doma.Foto:Miroslav Šantek

Radi se o prvom primjeru sanacije temeljnog tla nakon potresa, a više o sanaciji i istraživanjima koja su mu prethodila iznio je doc.dr. sc. Mario Bačić, projektant temeljenja sa Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu. “Na ovoj lokaciji društvenog doma nakon potresa osim što je došlo je do narušavanja staitike samog objekta, primijećeni su i određeni problemi s temeljnim tlom u vidu pojave likvefakcije koja je zamijećena na širem području Sisačko- moslavačke županije. Nedugo nakon potresa provedeni su detaljni geotehnički istražni radovi kojima se utvrdilo da temeljno tlo još uvijek ima potencijal likvefakcije, tako da bi se kod svakog sljedećeg objekta koji bi se tu izgradio – ako bi došlo do nekakvog naknadnog potresa, opet mogli pojaviti i problemi s temeljnim tlom. Zato je upravo ovaj novi objekt Društvenog doma odabran ustvari kao „pilot projekt“ sanacije temeljnog tla izvedbom metode mikropilotiranja, dakle dubokog temeljenja, gdje se „premošćuju“ slojevi koji mogu likvefirati i praktički se opterećenja prenose u dublje, bolje nosive slojeve“- objasnio je docent Bačić te dodao:„Radovi su u tijeku – izvedeno je nekakvih 25 od ukupno 39 mikropilota u cilju osiguranja dugoročne stabilnosti s aspekta temeljnog tla. U ovom slučaju možete to zamisliti kao „štapove“ kojima se opterećenje od gornje konstrukcije stupova „prenosi“ u bolje nosive slojeve temeljnoga tla. Dakle, još jednom ponavljam, ovdje se radi o prvom objektu u kojemu smo nakon detaljnih istražnih radova i detekcije potencijala daljnje likvefakcije i napravljenih istražnih radova, a nakon toga i projekta, krenuli s izvođenjem radova mikropilotiranja. Vjerujem da će radovi na mikropilotiranju biti gotovi kroz dan, dva i onda ide ovaj ostali dio konstrukcije od temelja i dizanja samog objekta.”

Ivana Kordić i Darinko Dumbović.Foto:Miroslav Šantek

Ovi mladi, stručni i ambiciozni ljudi provode nešto što je izuzetno važno za sigurnost građana. Moramo iza sebe pogledati i vidjeti što smo proživjeli u ovoj ogromnoj katastrofi nakon koje nikada, ali baš nikada, ništa više neće biti isto u gradu Petrinji i u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji kao što je nekad bilo. Zbog poremećaja tla i svega onoga na što je upozorila struka, sve ono što danas-sutra moramo ovdje graditi, pa tako i ovaj prostor, nije dovoljno samo izgraditi, nego i osigurati da u tom prostoru bude sigurno živjeti. Ovaj pilot projekt je dobro došao i mislim da geotehnička istraživanja i sve ovo što se radi kroz pilotiranje pokazuju kako bismo u budućnosti trebali graditi sigurne objekte, sigurne kuće.” – kazao je petrinjski gradonačenik Darinko Dumbović te dodao kako ga iznimno veseli ovaj projekt ukupne vrijednosti oko dva milijuna kuna kojim će Mala Gorica dobiti prostor za aktivan život. Projekt je zajedničko ulaganje Grada Petrinje koji će osigurati temelje , te tvrtke Isospan, donatora iz Austrije koji će izgraditi objekt.

Foto:Miroslav Šantek