Priča za poželjeti – prva javna zgrada i ustanova u Petrinji kreće u kompletnu obnovu

U ulici koja miriši po vrućem kruhu iz pekare, a koja je nažalost, prepuna ruševina nastalih od potresa, nalazi se zgradica iz koje se već pedesetak godina otkad je napravljena čuje veseli žamor djece. To je IBM. Kratica poznata svim Petrinjcima, a označava dječji vrtić u ulici Ivane Brlić Mažuranić.Danas to zdanje nosi ime objekt „Slap“ Dječjeg vrtića „Petrinjčica“. Poslijeratne gradske vlasti nisu baš puno brinule o njemu. U ona vremena druge polovice devedesetih nije bilo lokalnog političara koji bi otišao direktno do Tuđmana i rekao mu da da lovu za vrtić i sve druge dječje objekte i da taj ranjeni i napaćeni grad Petrinja barem malo izgleda kao grad a ne kao neka zaostala vukojebina. Nažalost, ostali smo dugi niz godina zapuštena vukojebina sa zgradama na kojima su ožiljci rata bili vidljivi do jučer..
Trend nečinjenja kompletne obnove se produžio desetljećima i došao do točke da se novinarima ukazala tužna scena – krov glavnog vrtića je prokišnjavao, a među djecom koja su boravila u vrtiću bile su postavljene kante u koje je padala voda sa stropa.Tek 2013. dolaskom aktualne gradske vlasti, stvari su se bitno promijenile i vrtići su kompletno obnovljeni, a čak je i sagrađen jedan novi. Petrinjska djeca su napokon mogla u sigurnosti biti u objektima, a ovaj IBM je nedavno zablistao novim sjajem. U njega je uloženo 3 milijuna kuna i vjerojatno bi trajao još dosta godina da ga nije oštetio potres.

No, kako kažu, uvijek ima ljudi koji žele pomoći. Danas su se otvorila vrata IBM-a. Ravnateljica Nataša Vidović je pokazala kamerama unutrašnjost oštećenog vrtića. Na mnogim zidovima je nacrtan zlosutni X, a vidi se da je netko nešto ovdje već radio i pripremio za obnovu. Priča je više nego dobra. Stanovita rođena Petrinjka Zrinka Antunović je rekla ljudima iz Raiffeisen banke da bi bilo dobro da se uključe u obnovu Petrinje, a kako je vrtić jedan od vitalnih objekata koji ne može čekati silne mjesece i godine da bi došao na red, predložila je ovaj objekt u kojem je i sama boravila kao dijete. Ideja je odmah prihvaćena, “bankari” su kontaktirali Natašu, a sijedili su česti razgovori i dogovori da što prije dođe do ostvarenja ideje. I to se dogodilo. Danas je doista povijesni dan za Petrinju jer ovaj vrtić će biti prva kompletno obnovljena javna zgrada i ustanova u gradu.

Ivan Tolić, voditelj komunikacija Raiffeisen banke je danas vrlo sretan i uzbuđen. Doveo je sa sobom svoju ekipu koja je izradila elaborat građenja, a ravnateljici vrtića ga je uručio Damir Jandrašek, predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga. Tu je i predstavnik projektanata na projektu „KAP 4“, Dražen Strunje, a objašnjeno nam je da je vrtić pretrpio znatna oštećenjana konstrukcijskim i nekonstrukcijskim elementima, ali se sve može popraviti. Promijenit će se kompletne elektroinstalacije, ojačati zidovi da zgrada može izdržati eventualne buduće potrese bez opasnosti za djecu, čak će se i stakla na vratima zamijeniti materijalima koji ne mogu puknuti i nekoga ozlijediti. Sve to koštat će oko 2 milijuna kuna bez PDV-a, a dodat će novca i dalje koliko bude trebalo. Vrtić će biti potpuno obnovljen već za dva mjeseca. “Mi smo spremni napraviti sve što je potrebno – bilo koji novi trošak koji se pojavi, mi pokrivamo. Zašto? U ovaj vrtić idu klinci. Tu idu djeca. Ja sam roditelj. Imam djecu od 7,5 i 4 godine koja idu u jedan vrtić u Zagrebu. Hoću da smo mi mirni. Ne samo da su roditelji mirni, nego da su i djeca mirna i sigurna i da kad uđu u ovaj vrtić da znamo da je sve napravljeno kako treba, tip-top, od početka do kraja“ – kaže Tolić.

Na ovim uspješno odrađenim kontaktima ravnateljice Nataše Vidović i predstavnika Raiffeisen banke koji su rezultirali ovom obnovom vrtića, zahvalio se i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. On je podsjetio da je Grad Petrinja uložio značajna sredstva u gradske vrtiće i tim činom stekao uvjete da bude Grad – prijatelj djece. “Neka ova investicija bude i jedna dobra priča o tome da postoje dobri ljudi, koja će senzibilizirati i ostale donatore, jer u ovom dijelu Europe trenutno ne postoje mjesta kojima je potrebnija pomoć nego što su to Petrinja, Sisak, Glina, naša županija. Zato vam velika hvala na svemu što radite i što dajete izuzetno važnu poruku i drugima koji imaju i mogu pomoći, a možda misle da je ovdje sve riješeno” – kaže Dumbović.