Ima i toga: U ova potresna vremena izgradilo se nešto novo i lijepo

Autor:Miroslav Šantek

Svježe blato ispod mojih nogu. Mračno nebo, vrlo hladno majsko jutro u tom selu smještenom nekoliko kilometara u smjeru juga od samog središta grada. Tu gdje hodam po tom friškom blatu je nekoć poturica Hasan paša Predojević sa silnom osmanlijskom vojskom spavao i planirao napade prema sjevernim krajevima, a kako se bio utaborio ovdje, narod je to selo nakon njegove smrti u virovima Kupe nazvao Taborište.


Sudbina mu dodijeli poznanstvo nadaleko po gradskom smetlištu,a poslijeratne prilike ga prilično unazadiše, dok su širom otvorene uropske granice primile i neke stanovnike koji su svoju mladost i život odlučili provesti daleko od ovog komada bogomdane zemlje u koju što god da upikneš izraste,ali sve državne vlasti koje su se izredale do današnjih dana od 1995. su prilično zaboravile ove krajeve.


Sve je manje djece, radna mjesta su samo san ako nisi politički podoban da postaneš uhljeb u nekoj dalekoj kancelariji, a ni poljoprivreda ni stočarstvo nisu više kao prije tridesetak godina.Ima i ijepih stvari. Uporne borbe i rada lokalnog čovjeka Bože Tišinića koji je uspio to Taborište svojom turističkom ponudom promovirati nadaleko, a vrlo je velika ljubav ovdašnjih ljudi prema vatrogastvu. Nitko ne zna zašto je to tako, ali ovdje se od malih nogu postaje član lokalnog vatrogasnog društva.


Ovog jutra koje se gubi u kišnim oblacima iznad vrhova obližnje Hrastovačke gore, Taborište će nakon dugog niza godina dobiti nešto lijepo i novo za svoje stanovnike. Naime, prošle godine je Grad Petrinja kandidirao projekt na mjeru 19.2 iz Programa ruralnog razvoja, koju je raspisao LAG Zrinska Gora- Turopolje. „Vrijednost projekta je 430 tisuća kn. Financiran je 90% sredstvima Europske unije i 10 % iz nacionalnih sredstava., a u središtu sela je izgrađeno dječje i sportsko igralište. Prilično je nestvarna slika vidjeti nove dječje sprave za igru i nogometne golove pored ovaca koja se mirno izležavaju u neposrednoj blizini, livada i obiteljskih kuća. Oba igrališta su tip -top. Napravljena po svim standardima. Prilično velik poklon lokalnom stanovništvu, pogotovo djeci.


I lokalni vatrogasci su vrlo sretni. Imaju čak 126 članova, te oko 40 djece s kojima dosta rade i idu na županijska natjecanja. U tijeku je uređenje vatrogasnog spremišta. Svi kažu da su vrlo zahvalni petrinjskim gradskim vlastima koje su uložile dosta novca u vatrogastvo u ovom selu – 100 tisuća kuna će se utrošiti u uređenje ovog spremišta, a svi se raduju što će novo igralište, osim za igru služiti i kao podloga za uvježbavanje malih vatrogasaca. Na svečano otvorenje je došao i gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim timom koji je sve ovo ostvario i rekao kako je ovo savršen primjer dobrog funkcioniranja Vijeća mjesnog odbora. Cilj su projekti koji se mogu aplicirati za europska sredstva te aktivan i organiziran mjesni odbor koji radi za dobrobit svoga mjesta – kaže Dumbović. Povijesni je ovo dan za selo nazvano po prastarom ratniku i njegovoj vojsci.