Postaje li Finel ponovo poznati petrinjski brand?

Autor:Miroslav Šantek

Skrenete li iz petrinjske Kolareve ulice u njen odvojak, tamo gdje postoje zgradice koje Petrinjci nazivaju – za socijalno zbrinjavanje, na komadu gradskog zemljišta niču dvije kuće vrlo atraktivnog izgleda. Na betonskim temeljima koje je sagradio Grad Petrinja grade se kuće za kakvima je potražnja u europskim zemljama velika. Ako znate napraviti ovako nešto, tržište vam je osigurano.


Nekad je u ono “vrijeme mraka” i prije nego što je “upaljeno svjetlo” Petrinja imala jaku i poznatu privredu i gospodarstvo koje je zapošljavalo puno ljudi i prehranjivalo puno usta. A i te firme su bile nadaleko poznate, čak i u svjetskim razmjerima kao Gavrilović, Slavijatrans, ciglana, Finel…Od sve te nekadašnje raskoši industrije i radnih mjesta malo je ostalo, ali čini se da Finel – firma za preradu drvnih proizvoda, ponovo pokušava postati poznata i biti petrinjski brand. Vidjevši uživo njihov pilot program, dvije kuće koje su u izgradnji i koje će biti primjer budućeg rada,čini se da su na pravom putu.


O čemu se radi
?Tvrtka Finel, danas u vlasništvu Nil-Ž d.o.o. odlučila je krenuti u proizvodnju kuća od temelja do krova. Radi se o tzv. pasivnoj gradnji kuća od drveta koje je lako zagrijati, savršena izolacija je od eko bloka (napravljen od 40 cm prešane slame tretirana vapnom i vapnenom vodom) kako bi onemogućila ulazak svih nepoželjnih kukaca i drugih štetočina, a ono što je najvažnije sav materijal je iz šuma petrinjskog kraja. Ove kuće su izuzetno atraktivne, lijepe, tople unutrašnjosti, protupotresno izrazito sigurne i vrlo tražena roba. Zidovi su debeli 42 centimetra, upotrebljivi prostor je 65 kvadrata, a kvadrat je oko 1000 eura.


Vlasnik tvrtke Neven Žužić
je vrlo zadovoljan novim početkom nakon katastrofalnog potresa. Ovaj novi biznis je okrenut prema europskom tržištu – pretežno prema Austriji i Njemačkoj gdje već postoji zanimanje za kupnju Finelovih kuća. Žužić je sretan što je 107 radnika Finela ponovo dobilo priliku za rad i na tome zahvaljuje petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću što im je omogućio priliku da ove dvije ogledne kuće izgrade u Petrinji.
Kad se završe, ove kuće će poslužiti kao trajno rješenje stambenog zbrinjavanja dvije obitelji, a i sam gradonačelnik Dumbović je došao obići gradilište. Poznato je da je on vjerojatno jedini političar iz ovog kraja koji se već preko deset godina bori protiv izgradnje nukearnog odlagališta pored Dvora, a često se javno sukobljavao i prozivao Hrvatske šume tražeći da od banijskih šuma najviše koristi imaju domaći ljudi. Izuzetno je zadovoljan što se u Petrinji počinje proizvoditi od materijala iz ovog kraja i u tome vidi priliku za bolji razvoj Petrinje i da bi Finel ponovo mogao postati prepoznatljiv petrinjski brand.