Galerija Klovićevi dvori zove u posjetu!

Zašto posjetiti Galeriju Klovićevi dvori u svibnju?
Gornji grad je veliko gradilište, popravljaju se škole, muzeji, javne ustanove, no bez obzira na to nije utihnuo. Vidikovac Kule Lotrščak otvoren je za posjetitelje, Strossmayerovo šetalište pod krošnjama stoljetnog drvoreda krije romantične klupe, parkovi na Vranicanijevoj poljani i Griču bujaju proljetnom vegetacijom i mame Vas da zastanete. Krenete li preko Katarinskog trga, načinite selfie na Gradecu s panoramom Zagreba u pozadini. Galerija Klovićevi dvori gotovo je neoštećena potresom. Tu smo privilegiju shvatili maksimalno obvezujućom da svima željnima druženja s umjetnošću ponudimo raznolik sadržaj – za cijelu obitelj, za ljubitelje umjetnosti i connoisseure, za one željne novih spoznaja ili pak za one koji žele ugodno provesti proljetni dan ili svibanjsko poslijepodne. Čekamo Vas otvorenih vrata svaki dan osim ponedjeljka od 11 do 19 sati.

Umjetnost slavonskog plemstva / licencirane fotografije, izvor: GKD

Što je na izložbenom programu?
Upoznajte slavonsko high societycrème de la crème hrvatskog plemstva europskoga značaja. Današnjim rječnikom popularne kulture izložbu Umjetnost slavonskog plemstva: vrhunska djela europske baštine mogli bismo nazvati i Slavonski Red carpet od srednjega vijeka na ovamo.
Samo u Galeriji Klovićevi dvori, na jednom mjestu, moći ćete uživati u društvu svemoćnih carica, uglednih vojvoda, plemenitih barunica, vjernih dvorskih namjesnika, časnih vitezova, gorljivih župana i banova, uglednih znanstvenika i popularnih umjetnika, čak i jednog pape. Svi oni slavni su članovi obitelji Adamović, Cseh, Eltz, Hilleprand von Prandau, Janković Čalmanskih, Janković Daruvarskih, Khuen, Mihalović, Normann-Ehrenfels, Odescalchi i Pejačević… i čekaju upravo Vas – strpljivo otjelotvoreni kistom, oblikovani dlijetom ili oslikani perom na sitnoj plohi krhke bjelokosti.

Vlaho Bukovac, Portret bana Teodora grofa Pejačevića, 1903. / licencirane fotografije, izvor: GKD

Njihove su priče ondašnje kronike, životne drame pune uspona i padova. Njihove biografije krase ratni podvizi, diplomatski pothvati, susreti na najvišim razinama, bilateralni pregovori. Intiman im je svijet kao i naš: radosni susreti, bolni rastanci, ljubavni zapleti, obiteljski raspleti. Izvan posla i obveza koje su im nametale brojne funkcije, oni su pustolovi s egzotičnom popudbinom, lovci ili mecene, ljubitelji umjetnosti, glazbe, književnosti i znanosti. Često će topli obiteljski dom zamijeniti borbom za slobodu i autonomiju. Biografije nalik romanu ili filmu, ili izložbi… Zanima li Vas raskoš plemićkoga života na dvoru o njoj možete saznati gledajući reprezentativne portrete slikane od čuvenih umjetnika svoga doba, raskošni mobilijar ili rafinirani akcesoar iz dvoraca Slavonije, Baranje i Srijema koji su nekada bili središta društvenih zbivanja, rasadišta kulturnog života i sjecište umjetničkih druženja. Pomno osmišljenim ambijentalnim postavom izložbe Umjetnost slavonskog plemstva: vrhunska djela europske baštine nastojali smo ispričati priču o bremenitoj povijesti područja između Save, Dunava i Drave ali kroz individualnu povijest njezinih protagonista. Uvijek ispočetka s namjerom da ukažemo na vrijednost naše umjetnosti u kontekstu europske.

Friedrich Amerling, Alvina grofica Pejačević, 1852. / licencirane fotografije, izvor: GKD

Uz posjet Plemstvu toplo preporučamo obilazak izložbe Preobrazbe Antina Vrlića. Uživajte u krhkoj ljepoti transparentnog medija. Staklo, i to simboličkoga značaja, jer predstavlja lom pločica s fasada Galerije Gradec koja je trenutno u obnovi, u Vrlićevoj kreaciji izgleda sasvim čudesno, kao papir, kao voda, kao kristal ili led, kao mašta. Potaknite kreativnu energiju u sebi, probudite umjetnika u uspavanom biću, dijete u odraslom čovjeku.
Uza sve to na prvom katu, iako ne u našoj organizaciji, za one najhrabrije, željne upoznavanja Svemira u nama putem znanosti, koja je jednako kreativna kao i umjetnost, toplo preporučamo izložbu Bodies 2.0. – Veličanstveni svemir u nama.
U podrumu Galerije od 19. svibnja moći ćete razgledati i izložbu Mač – jednom davno… u organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja.
Na našoj web stranici pogledajte i  koje Vam likovne radionice nudimo uz aktualne izložbe.

Radujemo se Vašoj posjeti!

Galerija Klovićevi dvori