Novi (privremeni) dom HPD Slavulj: Brodski kontejner francuske kompanije preplovio mora i oceane, a preuređen i prilagođen sada je „usidren“ u središtu Petrinje

Novinar Antun Petračić 

Preplovio je  milijune morskih milja po  svim oceanima i morima, u sebi prevezao  milijune tona tereta,  punjen  je ili pražnjen  u tisućama luka po cijelom svijetu, a sada je za stalno „usidren“ u središtu Petrinje, na parkiralištu uz Gradsku tržnicu, inače privatnom posjedu Josipa Mačka iz Bobovca, koji je zemljište  ustupio bez naknade. 

U svekolikoj pomoći sa sviju strana našem razorenom Gradu  ove  subote u podne  Hrvatskom pjevačkom društvu  Slavulj na korištenje je predan vrijedan poklon: 12×2,40 metara dugačak-širok bivši transportni brodski kontejner. Za novu službu daleko od mora i duboko u kontinentalnoj Hrvatskoj prilagođen je  i preuređen  za pohranu dokumentacije, instrumenata i notne arhive, a u potrebi i probe pjevača ovog drevnog društva, neprekidnog od 1864. godine.  

Klasični masivni čvrsti željezni kontejner preuređen je u dugačku „kuću“ (spada među najduže od svih do sada slično doniranih) s bijelom fasadom na četiri strane, ulaznim vratima, dva prozora, ugrađenom rasvjetom, klimom, čajnom kuhinjom, sanitarnim čvorom,  vanjskom i unutarnjom toplotnom izolacijom  i komotnim prostorom za 25 stolica. Novi dom petrinjskih pjevača pokriven je i zaštićen od padalina, a sve ove gradnje  i prilagodbe  napravilo je 42 obrtnika i poduzetnika s cijelog otoka Krka.  

Njihov dobrotvorni projekt koordiniralo je tamošnje Gradsko društvo Crvenog križa Krka, a prijateljski susret s predajom Slavulju, uz izaslanstvo s toga našeg najvećeg otoka i nazočnosti  pjevača domaćina i gradske vlasti,  simbolično je održan upravo na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.  

 U ime  donatora s Krka, ključeve funkcionalno  preuređenog  bivšeg  kontejnera zamjenici predsjednika HPD Slavulj Maji Ostojić (glavnoj inicijatorici, koordinatorici i poveznici  ove pomoći s Krčanima)  predala je ravnateljica tamošnjeg  Crvenog križa Marijana Jakominić.  

–Ovo je dar od srca sviju s našeg otoka, čekamo vas ovo ljeta na Krku, dobro  nam došli –kazala je čelnica humanitarne organizacije toga otoka. 

Slične pozive slavuljašima  uputili su i ostali  gosti, a Nedjeljko Pinezić u ime Grada i obrtnika Krka  podsjetio je kako se kod njih odmah u siječnju „zakotrljala lavina pomoći Petrinji, poduzetnici i obrtnici uzeli su tri dana godišnjeg i  popravili  18 krovova i dimnjaka na kućama sa zelenom naljepnicom. Ovaj transportni  kontejner završio je svoju karijeru  na najbolji mogući način: da okupi dobar duh Petrinje i nastavi dugu tradiciju u najstarijem pjevačkom društvu  u Hrvatskoj. Nadam se da su ova donacija i ovaj naš susret početak dobre suradnje kulture Petrinje i Krka, s gostovanjem na ljeto, da dadete svoj dah kulture s ove ravnice, plodne zemlje, nama na otoku. Ovo je dar  mali po vrijednosti, ali velik po želji, neka postane latica novog života Petrinje – poželio je Nedjeljko  Penizić, inače i član tamošnjeg Folklornog društva Dubašnice, čiju je fotografiju stavio na zid novog prostora Slavulja. 

A Vedran Kirinčić naveden je kao glavni koordinator i voditelj svekolikog posla na njihovoj donaciji, uz zadnje završne zahvate na licu mjesta obavilo je  nekoliko majstora s Krka pred sam  početak primo – predaje.   

Kontejner iz svoje „flote“ darovala je  francuska pomorsko špediterska  tvrtka  CMA-CGM,  u ime koje je  kapetan Jakov Karmelić kazao kako  daje novu vrijednost, a  HPD Slavulju  poželio  da  im bude što kraći dom, odnosno  što prije vrate u svoj trajni prostor. 

– S ponosom, sretni i zadovoljni sudjelovali smo u ovoj akciji, Crveni križ Krka nas je okupio i ujedinio – rekao je donator iz francuske pomorske transportne kompanije.  

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović  obratio se gostima „kao dobrim ljudima i zahvalio u ime grada koji iza sebe ima katastrofu, ranjene ljude, razrušen grad, ali i snagu otvorenosti prema svima koji su u teškim trenucima“. 

–Volim reći kako se ovdje stvarala Domovina, ali mnogi ljudi nemaju domove, pa se Domovina mora pobrinuti da dobiju novi dom. Ovaj privremeni  pjevački koristit ćemo s velikom ljubavi i sjećanjem, hvala u ime Petrinjki i Petrinjaca- rekao je D. Dumbović.

Istupio je i član Slavulja Aleksandar Marković uz zahvalu Krčanima na ovozimsko uređenje njegove drvene „brvnare“, jer mu je zidanica dobila crvenu oznaku, pa Nedjeljku Peniziću poklonio zbirku svoje poezije, uz osobnu posvetu s pjesničkim riječima. 

Predsjednik HPD Slavulj Željko Crnković najavio je da će među njihovim  prvim projekatima u novim uvjetima biti upravo odlazak na Krk, a skori povratak pjevanju i ponovo vraćanje  među Petrinjce željno iščekuje i njihov umjetnički voditelj i dirigent mo. Josip degl’ Ivellio. 

– Zadnju probu održali smo još u studenome, a sada  postoji mogućnost novog početka – rekao je. 

Podržavaju ga usuglašeno svi ženski i muški članovi, a oni su prema  znanoj petrinjskoj gostoljubivosti prijateljima s Kvarnera na otvorenom ispred novih prostorija poslužili   domaću slanu i slatku zakusku, sve donijeto iz svojih kuća.