Napravila Vahdeta šećerne bombe – za prste polizati

Autor:Miroslav Šantek

Vahdeta je Hajrina supruga. Onog Hajrudina Kulašića kojeg pozna skoro cijela Petrinja. Vahdeta godinama priprema tradicionalna bošnjačka jela – i slano i slatko, a njene slastice rukom napravljene u njenoj kuhinji probala su mnoga usta tijekom minulih godina, kad god bi se u Petrinji ili Sisku ili još dalje slavili kakvi veliki datumi ii druženja Bošnjaka jer Hajro je čovjek koji je već dugi niz godina predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje. Jutros nam je pričao dok je čekao da ga primi petrinjski gradonačelnik kako je prošlo vrijeme posta kojeg su se držali mnogi muslimanski vjernici i da je danas Ramazanski Bajaram. Pitao sam ga što bi to točno značilo, a Hajro mi reče – to ti je sreća.

Hajro i Vahdeta

Rođen je kaže prije 66 godina u Bosni i Hercegovini, a skoro cijeli život živi u Petrinji koju neizmjerno voli više od grada u kom se rodio. I ratovao je devedesetih za nju, a žalosti ga ovaj nesretni potres koji je unesrećio sve ljude u našem kraju, a dosta njih i raselio na kraj svijeta. Kaže, zna da su neki Bošnjaci odavde otišli čak do Novog zelanda. Ali veli i da vjeruje da će sve jednom opet biti dobro, a u čast Ramazanskog Bajrama u društvu Seihe Ferenčak došao je na prijem kod gradonačelnika Dumbovića za kojeg kaže da je on čovjek koji baš svaki put u ovim velikim danima za Bošnjake nađe vremena i službno ih primi i ugosti. Tako je bio i danas. Darinko Dumbović je čestitao svim Bošnjacima ovaj veliki dan, spomenuo je i njihovu veliku žrtvu i ulogu u nedavnoj ratnoj povijesti Petrinje i zahvalio se svima.

A nakon dugog i oštrog posta, red je bio da se nečim i osladi. I tako je Vahdeta ispekla najbolje tulumbe, baklave, hzrmašice i kadaife, zamotala ih u celofan i dala Hajri nek ih ponese i počasti gradonačelnika i ljude. I tako i bi. Odmotali se kolači, a kad ih staviš u usta tope se i shvatiš da je Vahdeta od oraha i šećera i svega ostalog što ide u to napravila prave šećerne bombe za prste polizati. Pa, Bajram šerif mubarek olsun“ – što znači: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”.