Ako nisi htio graditi branu, nisi se mogao ni kupati cijelo ljeto.Danas su počeli radovi koji će potpuno promijeniti ovo mjesto

Autor.Miroslav Šantek

Moj prijatelj živi u ulici 6.kolovoza, nekadašnjeg 5.svibnja i sjeća se odrastanja krajem sedamdesetih uz Petrinjčicu. Treći slap je bio njihov teritorij, a postojala su i kruta pravila kojih se svatko držao. Ako se organizirala radna akcija da se ide graditi brana, ideš to odraditi ili se cijelo ljeto nećeš kupati. Po cijele dane su znali boraviti na Petrinjčici, a čak je i sladoledar iz Petrinje znao dogurati pokretna kolica i prodavati sladoled jer se na obali Petrinjčice zadržavalo jako puno odraslih i djece. A onda je sve vremenom prestalo. Danas se nitko tamo ne kupa, još manje gradi branu i produbljuje vodu, a djeca se ne zadržavaju na nasipu. Većinom su uz videoigre i mobitele. Svijet se drastično promijenio.

Ali, danas se dogodilo nešto što može obećavati neku promjenu. Naime, na prostoru parkirališta preko puta Gavrilovićevog igrališta počeli su radovi na gradnji multifunkcionalnog igrališta. Što je uopće to? Mi novinari se sjećamo kad je današnji gradonačelnik Darinko Dumbović preuzeo vlast, odmah je okupio ekipu mladih ljudi koji znaju pisati i aplicirati i projekte i krenuo s njima raditi planove za građenje novih stvari u Petrinji. Tako je došlo do ideje da se ovaj dio grada pretvori u sportsko – dnevni boravak građana. Napravljen je projekt,ali država se nije htjela odreći komada zemjišta i sve je stalo. Pet godina su iz Grada Petrinje molili državu da im pokloni taj komadić zemlje da krene gradnja, ali nisu je dobili. Tek nakon toliko godina, 2018. država je odlučila Petrinjcima pokloniti mali dio zemlje da se može krenuti u gradnju. Projekt je tad mogao u postupak projektne dokumentacije, dio je Intervencijskog plana Grada Petrinje i prošle godine je dobio pravomoćnu građevinsku dozvolu, krenulo se u javnu nabavu i danas je taj prostor ogradia petrinjska tvrtka Petrol prom koja je počela s radovima na Sportsko rekreacijskoj zoni uz Petrinjčicu.

Vera Kaurin je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i pokazuje mi na velikoj informativnoj ploči postavjenoj na samom gradilištu sve sitnice oko ovog projekta. Danas je ovdje samo blato i trava koja se proteže uz lijevu stranu Petrinjčice od mosta do “trećeg slapa”. To je prostor gradnje veličine 7235 kvadrata, a vrijednost radova je 5 milijuna kuna. U idućih šest mjeseci izgradit će se prava čuda na ovom praznom prostoru. Niknut će košarkaško igralište, dječje igralište, prostor i pješačke staze, staze za rolanje, amfiteatar za razne priredbe, vježbalište na kojem će postojati i sprave za vježbu invalidnih osoba. Sve ovo je zamišljeno kao mjesto za druženje, zabavu i sport stanovnika ovog dijela grada, ali i svih građana.

Čovjek koji se izborio za promjenu i poboljšanje ovog mjesta je napokon zadovoljan. Dumbović kaže da su imali jako puno problema s državom oko imovinsko.pravnih odnosa koji su trajali godinama, ali da je njegov tim na kraju uspio svu tu papirologiju i ozbiljan i nevidljiv posao dovesti do stupnja da se danas krenulo u realizaciju. Spominje i da su se mnogi sprdali i kočili ovaj projekt,ali on je uvjeren da će građani uživati u njemu kad se završi. Teško da će se ikad vratiti priča mog prijatelja s kraja sedamdesetih, druga su vremena, djece je bitno manje, standard je lošiji, posla je manje, a granice prema EU su otvorene. Još nas je i potres unazadio i tko zna kad će uopće doći do neke obnove, ali bar će postojati novo mjesto otvoreno za sve.