Izbori u Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje: Treći mandat za redom predsjednika Ivana Palaića

Novinar Antun Petračić

Zbog lokalnih izbora u cijeloj Hrvatskoj, subota je bila obavezni dan šutnje i odmora od silnih proteklih promidžbenih nastupa kandidata za nove-stare dužnosti. Morat će se  javno šutjeti i danas,  a  nakon zatvaranja birališta u 19 sati opet se dozvoljava  „govoriti“, komentirati, hvaliti ili kuditi izabrane, vidjeti  euforiju i slušati daljnja obećanja, slaviti pobjednike, poraženi tražiti uzroke neuspjeha… 

Za novu gradsku vlast Petrinje, gradonačelnika(cu)  i  zamjenika(cu) konkurira osam parova, a za 19 mjesta u novom Gradskom vijeću „bori se“ čak 209 kandidata. Oni dolaze s 11 lista, među kojima  je   osam stranaka samostalno ili u razno-raznim koalicijama i još tri tzv. nezavisne liste, predložene od grupa građana.    

 Među  ukupno 36  biračkih  mjesta po gradu i selima, zbog post potresnih uvjeta glasovati će se i pod sedam šatora: u dva u naselju kontejnera na Sajmištu te na rukometnom igralištu u Petrinji , te u Graberju, Blinji, Donjoj  Bačugi  i Donjoj Budičini.  

Birači  Grada Petrinje uz  lokalni izborni materijal trebat će pomno  proučiti i  dodatnu hrpu dobivenih raznobojnih glasačkih listića, jer se odlučuje i o budućem županijskom vodstvu i sastavu Skupštine Sisačko-moslavačke županije. 

I dok tako tek predstoji  neizvjesna završnica  lokalnih izbora, svoje slične brige prema zakonskoj  obvezi riješili su vatrogasci udružene zajednice Grada Petrinje. 

Oni su održali godišnju izvještajnu skupštinu za 2020. s planovima za ovu godinu i izborom vodstva za daljnje četiri godine.  Tajnim glasovanjem delegata ponovo je treći mandat uzastopno za predsjednika Zajednice izabran dosadašnji čelnik Ivan Palaić, zamjenik mu je Boro Pavičić, zapovjednik Zvonimir Ljubičić, zamjenik Davor Mlinarić, tajnica Davorka Palaić.  

Sada  je iz 11 društava i uz njih Javne vatrogasne postrojbe Petrinje  u Zajednici okupljeno 754 članova, a od lani su  novo pridošla  obnovljena DVD Male Gorice i  Luščana. U cijeloj  Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje djeluje 146 operativnih, 283 pričuvnih, 111 izvršnih i šest počasnih  članova, 164 djece i mladeži, 44 veterana.  

Zajednica  posjeduje  19 vozila za sve namjene, a najnoviji crveni kombi Opel, kojem tek slijedi  registracija,  od početka ovog mjeseca posjeduje  DVD Petrinja, isporučen za blagdan sv. Florijana.  Novo vozilo dobiveno je  iz  „paketa“ od čak 75  sličnih iz Hrvatske vatrogasne zajednice,  financiranih preko Ministarstva poljoprivrede  sredstvima naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, iz programa opremanja i osposobljavanja  vatrogasnih zajednica. 

Petrinjci  sada rabe novi kombi, a njihov dosadašnji, također marke Opel, proslijeđen je DVD–u Budičine, iz čije su pak garaže upotrebljivo vozilo dobili  vatrogasci Graberja.