Odgovor na pitanje čitatelja

Upit čitatelja:

Poštovani, u nekoliko navrata nam je rečeno da smo prijavljeni za detaljan pregled kuće. Nakon sto su statičari i treći puta došli pregledati kuću kod susjeda na pitanje kad će doci na adresu mojih roditelja rečeno nam je da nisu u sustavu i da se trebaju prijaviti preko aplikacije. Brzi pregled je proveden, potreban je detaljan pregled kuće. Jedino sto sam nasla jeste link za prijavu štete koji je od strane civilnog stožera zatvoren. Može li nas netko uputiti gdje i na koju aplikaciju se trebamo prijaviti za detaljan pregled kuće. U sanaciju bi išli sami jer državu čekati nema smisla. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovani,
Za procjenu oštećenja na stambenim jedinicama u potresom stradalom području nadležan je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, koji putem ovlaštenih procjenitelja a na osnovu zahtjeva vlasnika stambenih jedinica procjenjuje štete o čemu u vidu naljepnice daje ocjenu stanja oštećenja. Stoga je potrebno od istih zatražiti informacije ili pojašnjenja o samom postupku procjene.
Ukoliko je stranka odlučila popravak/obnovu oštećene kuće raditi u vlastitoj organizaciji, upućujemo stranku da se na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upozna s postupkom kao i potrebnom dokumentacijom koja je propisana za opisani model. Naime, ukoliko stranka želi sama organizirati obnovu objekta, pri ćemo želi steći pravo na povrat uloženog novca u obnovu, stranka je dužna prije početka radova podnijeti na propisanom obrascu zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje temeljem Zakona o obnovi po podnijetom zahtjevu donosi odgovarajuću odluku/rješenje.
S poštovanjem,
Kabinet državnog tajnika  |  Cabinet of the State Secretary
Ivica Preskar, univ. spec. pol.
Glasnogovornik  |  Spokesperson