Potres je dokrajčio ostatke sv. Duha povrh Hrastovice – Uoči Duhova hodočašće, misa i proštenje na 260 metara Hrastovačke gore

Novinar: Antun Petračić

Od godine 1526.  na 260 metara Hrastovačke gore nalazila se zavjetna  crkva Sv. Duha,  stradale  u velikom požaru 1917. godine. Ruševni ostaci  zidina  i ulaznog  portala odolijevali su  zubu vremena sve do  prosinačkih  potresa s kraja 2020. kada se u cijelosti  ovo povijesno svetište  urušilo  u  ogromnu hrpu razbacanog bijelog kamena. 

Povrh tih gromada, ispred  neznatno pomaknute drvenu kapelice s tornjem  i zvonom u njemu,  jučerašnje subote  proslavljeni  su današnji Duhovi. Blagdan je to silaska Duha Svetoga među apostole 50 dana nakon Kristova uskrsnuća, slavi se i kao „blagdan rođenja Crkve“. 

Lani se zbog epidemije korone  nije slavilo u prekrasnoj prirodi povrh zapadnog dijela Hrastovice, a tradicija ove župe nastavljena je uoči ovonedjeljnog blagdana, pa je na proplanak sv. Duha po šumskoj strmini i usjekama dopješačilo  više  desetaka hodočasnika. 

Došli su iz Petrinje, Siska,  Zagreba i okolnih sela hrastovačke župe, ali i izdaleka, čak iz okolice Krapine, odakle je opet na klavijaturi misnu svečanost glazbeno vodio  Alojz Vešligaj, brat zadnjeg umrlog župnika sv. Bartola, don Čedomila Vešligaja. Njemu u spomen, kao  i svim ostalim pokojnim svećenicima  crkve u Hrastovici  posvećeno je  ovogodišnje Duhovo na ovom mjestu bivše crkve sv. Duha, naglasio  je sadašnji upravitelj župne  zajednice don Dragan Grizelj, uz zaziv:  Neka vas  Duh Sveti štiti, brani, čuva i vodi!   

Misno slavlje vodio je mladi svećenik Igor Borić, kapelan župe sv. Lovre u Petrinji, uz kapelana Policijske uprave SMŽ don Ive Borića i  propovijedanje trajnog đakona Vjekoslava Uvalića. 

Uz ostatke sv. Duha i ovog svibnja u uređenje okoliša, osobito košnje trave i uklanjanja raslinja, uključili  su se članovi  Hrvatskog planinarskog društva Sv. Duh iz Hrastovice. Njihov predsjednik Damir Knežić kaže kako su  velikom voljom prionuli poslu, a na jesen i pred zimu,   u dogovoru sa župnikom, organizirat će i sanaciju urušenih zidina. Ranije se ne može zbog opasnosti   od poskoka, koji se već viđaju po kamenjaru oko Hrastovice. Uz planinarsku stazu prema vrhu Hrastovačke gore, koja prolazi uz ostatke sv. Duha,  Damir Knežić  predlaže  Turističkoj zajednici Grada Petrinje postavljanje informativnog panoa s podacima o ovom  važnom mjestu iz povijesti i duhovnosti  Hrastovice i šire. 

–Ovuda prolazi  Put kestena, frekventna je izletničko- planinarska staza prema Piramidi i trebalo bi vidljivo  označiti lokaciju nekadašnje  crkve – smatra čelnik HPD Sv. Duh.

Jednaki značaj ovog svetog mjesta i u podnožju cijele Hrastovice, navodi i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je nazočio  subotnjem slavlju na otvorenom usred Hrastovačke gore. 

-Ovdje smo čuli riječi  zajedništvo i osjetili duhovnost života, jer je čovjek na prvom mjestu i svatko se mora zapitati što može više napraviti za svoj kraj, napraviti za svoje dvorište, za svoju obitelj. Hrastovačka gora, sv. Bartol i sama Hrastovica, sve udruge ovdje daju doprinos duhovnoj i cjelokupnoj baštini, o kojoj skrbi ovo malo prekrasno mjesto. Zahvaljujem se svima, hvala što su danas  hodočasnici dali poruku mira, ljubavi, zajedništva i svega onoga što uvijek mora biti na prvom mjestu, a to su čovjek i inspiracija za bolji život – među ostalim rekao je gradonačelnik D. Dumbović.   

Na kraju proštenju uz ostatke-ostataka  zidina sv. Duha  hodočasnici su počašćeni  lovačkim gulašom, vrućim  kobasicama vlastito ispečenih na razgorjelom žaru, rakijom i  vinom iz  voćnjaka i vinograda oko Hrastovice, domaćim kolačima…