Dumbović o prosvjedu lokalnih građevinskih poduzetnika i obrtnika

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, održao je danas tiskovnu konferenciju kojom je reagirao na prosvjed lokalnih građevinskih poduzetnika i obrtnika zbog nemogućnosti dobivanja poslova na obnovi nakon potresa. Dumbović je istaknuo kako se mora reagirati na stvari koje se dešavaju naglasivši kako se po pitanju prosvjeda građevinskih poduzetnika i obrtnika Sisačko-moslavačke županije iznijelo niz stvari koje nisu utemeljene.

„Ja ovdje moram naglasiti da baš nijedan gospodarstveni subjekt , bio on obrtnik ili poduzetnik, koji je izvan Sisačko-moslavačke županije, nije u Gradu Petrinji dobio posao. Jedini koji su dobili posao jest Braniteljska zadruga iz Slavonije i firma Strabag. Ja ovom prilikom apeliram da se oni kooperanti koji su radili za te firme na vrijeme plate jer imamo potraživanja, evo konkretno od Strabaga naše komunalno poduzeće Privreda od 1,8 ,milijuna kuna, milijun im još nije plaćeno. To je ono što treba dati do znanja. Mi kao Grad imamo od 15.04. potraživanja za dodatnim novčanim sredstvima koji je upućen Ministarstvu financija i uz dvije požurnice još nismo dobili sredstva koja su oko 44 milijuna kuna koja mi kao Grad čekamo kako bi mogli servisirati ono što smo do sada radili.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović te istaknuo kako Grad Petrinja za poslove poput sanacije zabatnih zidova i dimnjaka, montaže kontejnerskih naselja, priključaka na vodovodnu i strujnu mrežu ima ugovor s 35 poduzetnika koji su svi iz Sisačko-moslavačke županije.

„Znači nema govora o tome da je Grad Petrinja ikome izvan Sisačko-moslavačke županije dao posao. Ovo je po meni bilo podmetanje koje nije bilo na razini korektnosti i ispod svake razine. Znamo da Stožer koji je stacioniran u vojarni radi isključivo s vanjskim firmama za koje mi ne znamo ni što rade ni koliko koštaju. Ja ih ovom prilikom molim da servisiraju obveze prema Gradu Petrinji. Nije istina ono što govori gospodin Medved da se svakog 20. može izdati račun. Mi smo krenuli s predajom zahtjeva na koji mjesec i pol dana nitko nije odgovorio.“- jasan je gradonačelnik. Ujedno je podsjetio kako Grad Petrinja brine za svoje poduzetnike te je zadnjih nekoliko godina pri vrhu po izdvajanju proračunskih sredstava za poduzetnike. „Ja imam podatke i dokumente, sve poduzetnike koji su dobili određene poslove i sredstva. Svi su oni iz Grada Petrinje i jednim dijelom iz Sisačko-moslavačke županije. S time moram demantirati sve neistine koje se govore kroz medije i sve one koji imaju interesa da mene kao gradonačelnika bace u blato.“- zaključio je Dumbović.