U inat nesreći – cvijeće na kućici Radoševića

Autor:Miroslav Šantek

CVIJEĆE JE TO jarkih boja.Postavljeno na prozoru, izgleda kao da maše putnicima koji danonoćno prolaze cestom Petrinja – Glina, tu, na samom izlazu iz sela Novo Selište gdje se padina počinje izravnavati i ulaziti u opasne zavoje na ulazu u susjedno selo Župić. Cvijeće stoji na montažnoj kućici kućnog broja 75, neugodnom podsjetniku na strahotu koja se ovdje dogodila. I ovdje je par dana prije Nove godine protutnjao osobno vrag ispod zemlje. Srušio je kuću u kojoj je živjela obitelj Radošević koja ima čak šestero djece.

DANAS, KRAJEM SVIBNJA na ovom mjestu niče potpuno nova kuća. Zidovi se crvene od cigle, majstori motaju željezo i ugrađuju ga u novi dom obitelji Radošević koji bi kad se sagradi trebao biti sigurno utočište za daljnji život Andree (33) i Ivice (35) i njihove djece Laure (14), Ivana (12), Analije (10), Gabrijela (7), Katije (5) i Lucije (4). Ivana je nezaposlena cvjećarka, a Ivica radi u gradskom komunalnom poduzeću. Ispod naših nogu je trčao razigran pas, ljubimac djece, a Andrea mi je ispričala što se dogodilo. Ivica je bio na radnom mjestu, a Andrea u kući s djecom. Kad je udarilo 6,2 po Richteru, zidovi su počeli pucat, namještaj nekontrolirano padati po kući, a dimnjak se srušio i priječio im izlazak iz kuće. Kad su u toj panici izašli na otvoreni prostor dvorišta, raspuknuo se temelj uz užasan zvuk. Njihov dom, njihova kuća je pretvorena u ruševinu. Morali su napustiti ovaj prostor i prenoćište potražiti u Andreinom selu Taborište od njenog oca, međutim, djeca su se uplašila i više nisu mogla spavati u kući, tako da su se svi tiskali danima u automobilu. Slijedi mučni život mjesec i pol dana sve dok napokon nije stigao kontejner, ali i to je premali prostor za osam ljudi.

NJIHOV SUSJED Franjo Kaić je vidio u kakvoj katastrofi žive i preko svojih poznanika u Švedskoj uspio organizirati pomoć koja je prerasla u cilj da im se sagradi kuća od novca više dobrotvora. Čak je i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović bila na ovom gradilištu uz veliku pratnju medija i malo, pomalo, kuća raste. Zidovi se uzdižu i kad se završi imat će oko 160 kvadrata. Više nego što je bilo prije potresa, sasvim dovoljno za život osam ljudi. U posjet Radoševićima je došao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i obećao da će Grad Petrinja pomoći pri interijeru i eksterijeru novog zdanja jer ovdje se ipak radi o šestero djece – nešto što se ne može baš često sresti. A nestat će i ova tužna slika. Hrpa djece trči po dvorištu pored montažne, tijesne kućice koja je već dugo njihov dom, ali koju krasi Andreino cvijeće – kao inat i nada u neko bolje sutra. U bolja vremena koja će nakon ovog zla doći.