Finel je izgradio kuće. Dvije petrinjske obitelji su dobile spasonosni krov nad glavom

Autor:Miroslav Šantek

NAKON GAVRILOVIĆA, Finel je najveća privatna petrinjska tvrtka po broju zaposlenih i punjenju gradskog proračuna. Vlasnik Finela Neven Žužić je odlučio da Finel počne proizvoditi svoje kuće, tzv. pasivne gradnje koje će ponuditi na europskom tržištu. Kaže da zainteresiranih kupaca ima u Austriji i Njemačkoj i da je to njihov cilj, a sve se to može promovirati i kao petrinjski brand, jer radi se o kućama koje su napravljene isključivo od drveta s petrinjskih prostora. Dvije takve, ogledne kuće, Finel je izgradio na gradskoj zemlji pored zgradica sa socijalnim stanovima u odvojku ulice Slavka Kolara.

KUĆE I IZVANA i iznutra izgledaju odlično. Pod budnim okom Ante Rajića, koordinatora izgradnje pasivnih kuća nastala su ova zdanja. On objašnjava da su to kuće izgrađene od drveta, a unutranja izolacija je od eko bloka – prešana slama tretirana gašenim vapnom i vapnenom vodom. Od samog nacrta pa do izrade svih dijelova kuće, sve je proizvod Finela, gradilo ih je 15 ljudi, a 7 ih je montiralo i svi su sa područja Grada Petrinje. Zidovi su debeli 48 centimetara i odlično zadržavaju toplinu i mali su troškovi grijanja ovog prostora od 68 kvadrata koji je potpuno napravljen od prirodnih materijala i ugodno je boraviti u njemu. Kuće će imati prodajnu cijenu od 42 tisuće eura.

NOEL BANIČEK ima 9,5 mjeseci i nema pojma o onome što se oko njega događa. Vidi da je u nekom prostoru i hvata rukama novinarske mikrofone, ne poštuje tišinu dok netko daje izjavu, reklo bi se – ponaša se kao pravo dijete. On je upravo ušao u prostor svog novog doma gdje će živjeti sa roditeljima jer je njegov dom u ulici Matije Antolca uništen. Muke ove obitelji su završile i dobili su neočekivan i prekrasan poklon – život u pasivnoj kući. Njihovi susjedi će biti obitelji Bešić – Šeperac, a Nada Bešić je vrlo emotivno reagirala na ovaj čin. Njen stan je razvaljen, opasan i opljačkan. Zgrada se sprema za rušenje, kada će se izgraditi nova nitko ne može reći, a očaj je bio sve jači. I onda je stigao ključ u ruke. I ona će sa obitelji živjeti u Finelovoj pasivnoj kući.

SVE JE TO zasluga i ideja Grada Petrinje i gradonačelnika Dumbovića koji ovim činom stalno poručuje Državi da Petrinja i sama koliko može zbrinjava svoje građane i da uz pomoć dobrotvora s raznih strana sudjeluje u izgradnjama kuća i stambenom zbrinjavanju ljudi u potrebi. Spominje Austrijance koji u suradnji s Gradom grade čak 50 drvenih kuća na petrinjskom području. Dumbović je danas predao ključeve ovim obiteljima i zaželio im miran život dok se jednog dana ne vrate u svoje obnovljene domove, a tvrtka Finel bi mogla na Banovini graditi svoje kuće. U svakom slučaju dobra priča se dogodila.