Kontejneri se postavljaju na kat. Do njih se dolazi stepenicama ili liftom,a na vrhu je terasa ugostiteljske namjene. Na par kilometara od srušenog središta Petrinje gradi se novi život

Autor:Miroslav Šantek

TOČNO PET MJESECI nakon potresa središte Petrinje izgleda grozno. Mrtav grad, mrtve ulice, bez stanovnika i znakova života. Sve se više širi prazan prostor uklanjanjem opasnih građevina, a i sve to ide po riječima građana iritantno sporo. Od neke gradnje novih objekata nema nikakvih naznaka. Sasvim sigurno, danas se, baš kao ni sutra neće zapiknuti niti jedna lopata u tlo.

NO, PAR KILOMETARA ZAPADNIJE, s lijeve strane Petrinjčice uporno ,komad po komad gradi se novi dio Petrinje. Iz početka on je bio čak i objekt sprdnje mnogih internetskih komentatora, ali obrisi poprimaju moćan oblik novog naselja. Priča ide ovako: Udruga Glasa poduzetnika Hrvatske je reagirala na situaciju uzrokovanu potresom u Petrinji i izradila projekt kontejnerskog naselja, centra novog života u kojem bi oni obrtnici i poduzetnici kojima je u središtu grada uništen biznis mogi nastaviti ovdje s poslom. Ideja je bačena na stol petrinjskog gradonačelnika Dumbovića koji ju je prihvatio i na naselju Sajmište su krenuli radovi izgradnje.

DANAS, ZAVEZAN LANCIMA uz škripu se s kamiona spušta još jedan kontejner na tlo koji će biti ugrađen u sklop ovog naselja. Sve ih proizvodi tvrtka KOVA i drugačijih su dimenzija od stambenih kontejnera, a imaju i PVC stolariju i vrata s obzirom da će služiti u ugostiteljsko – trgovačke svrhe. Iz niza kontejnera ukrašenih crno – crvenim motivima čuje se buka strojeva radnika koji postavljaju instalacije. Dovedena je struja i voda, postavljaju se klima uređaji za grijanje, a sprema se i internetska mreža. U jednom od njih zatičemo i Željka Crnkovića čija je ljekarna izvan funkcije u zgradi u središtu grada s crvenom oznakom i velikim šansama za rušenje. On je zadovoljan ovim prostorom koji je kako kaže, dovoljan i dobar za rad. Ima sve potrebne prostorije i kad se unese roba i stvari sve će izgledati kao u zidanom objektu. Njegova ljekarna je spoj šest kontejnera koji čine 86 kvadrata prostora.

NAJVEĆI OBJEKT će biti Petrinjkama omiljen dućan DM. Oni su u prostoru od čak 22 kontejnera – kaže Ante Marić, privremeni pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu Grada Petrinje. 130 kontejnera se postavlja veli. A onda iznosi podatke koji su vrlo zanimljivi i prilično nevjerojatni. Na ovaj red kontejnera se slažu novi kontejneri do kojih će se dolaziti stepenicama sa strane, a predviđena su i dva lifta. A na krov tog kontejnerskog kata će se postaviti terasa s ugostiteljskom ponudom. Drugim riječima, moći će se piti kava na friškom zraku na visini s pogledom na zelena brda Hrastovačke gore. Ovdje se priprema velika ponuda građanima. Svi prostori su zauzeti. Ovdje će ponovo proraditi poznata petrinjska pizzerija, bit će tu kafića, zlatarna, trgovine, mesnica… cijeli sklop modernog trgovačkog centra.

SAM DUMBOVIĆ kaže da je Grad donio odluku da svaki poduzetnik u gradu Petrinji će biti oslobođen komunalne naknade i komunalnih doprinosa – sve ono što danas, sutra budu eventualno kroz banke odrađivali, Grad Petrinja sufinancira od 0 do 5% kamatu znači sve obveze koje budu imali kroz kredit Grad Petrinja će sufinancirati. Ovdje je Grad Petrinja do sada financirao sa 17 milijuna kuna, naravno tu treba spomenuti i Udrugu Glas poduzetnika koja je do sada financirala sa oko milijun kuna ovo kontejnersko naselje. U svakom slučaju raste moderan dio grada par kilometara od ruševina koje čekaju da Država koja je zadužena za obnovu pljune u šake i izgradi Petrinju. Kakva god bila, samo da ne liči na ove očajne ruševine.