Dostojanstveno obilježen Dan državnosti u Petrinji

U organizaciji Grada Petrinje, obilježen je danas Dan državnosti RH polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na groblju „Sv. Benedikt“ te  kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima. U 11 sati u crkvi sv. Lovre služena je sv. misa za Domovinu. Time je odana dužna počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Dan državnosti je od prošle godine ponovno državni praznik i obilježava se 30.svibnja, u spomen na dan kada je 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor. 

U odavanju počasti sudjelovali su roditelji, udovice i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici više udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, nacionalnih manjina, političkih stranaka i Grada Petrinje.

Zajedničku molitvu predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić koji se kao i uvijek, nadahnuto i biranim riječima spomenuo neprocjenjivo vrijedne žrtve  poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i braniteljica, civilnih žrtava te svih stradalnika u Domovinskom ratu, onih koji su dali svoj obol u stvaranju neovisne Hrvatske i slobode koju mi danas uživamo. Između ostalog, đakon Uvalić je rekao: „Dužni smo iskazati svoju ljubav i zahvalu svima koji su dali svoj život. Danas i ovih proteklih dana i mjeseci, Petrinja je naša proplakala nakon 30 godina. Od onog prvog plača još od ’91. godine, poginulih u rađanju nove Domovine, ponovno je proplakala, ali na sasvim drugi način. Ne dopustimo da joj suze teku tolike godine. Ne dopustimo da se bol, nevolja, nemir, rađa u srcima vašim, vaših obitelji i našeg grada. Tako isto i naše domovine. To bi bila velika, vapijuća greška pred licem Božjim zbog svih onih koji su svoj život izgubili, bolje reći, darovali za sve nas…Ovakvo razdvajanje bratske istinske ljubavi smatram „kućom građenom na pijesku“. Raspast će se. Nismo pozvani da se raspadamo, nego da učinimo zajedništvo, da budemo „čvrst temelj“, kako nas samih tako i čvrst temelj budućnosti opstanka našeg grada i domovine, zbog naših mladih“.

Na žalost, Dan državnosti se poklopio s izborima, a njihov se nemušti odjek nije mogao ni ovdje izbjeći. Iako je sve proteklo svečano i dostojanstveno, dogodio se i manji incident. Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje naglasio je da su članovi Inicijative branitelja grada Petrinje svijeću zapalili mimo službenog protokola istaknuvši da se „Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Petrinje od njihovog se čina ograđuje“. Naime, po protokolu koji kod obilježavanja obljetnica i događaja iz Domovinskog rata poštuju svi – dakle, da  obitelji stradalnika: roditelji, djeca, udovice, idu prvi, prije predstavnika politike i svih drugih pa je neprimjereno odvajanje bilo koje skupine  i nepoštivanje protokola. Valja napomenuti daj je inicijativu za takav protokol pokrenula pok. Vera Jurčević, a što je s vremenom prihvaćeno. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u  petrinjskoj crkvi sv. Lovre služena  je misa za Domovinu.

Tužno je vidjeti kako teret godina i tuge ostavljaju trag na licima roditelja naših poginulih, njihovih prijatelja i suboraca. Sve nas je manje. A Petrinja, taj prekrasni grad, potresom teško ranjena, u ovo prohladno, sunčano jutro ležala je mirno pod obroncima Hrastovačke gore. Sa suzom u oku pomislila sam: nismo vas zaboravili, tu smo s vama i gradom koji vas pamti.

Katica Gašljević Tomić