Udruga ratnih veterana Petrinje oživljava vrh Kolodvorske ulice: Iz kontejnera ispod nasada lipa uredit će okoliš i hangar Hrvatskih željeznica

Novinar: Antun Petračić

Petrinjska Ulica Ivana Mažuranića nije dugačka ni prenapučena, „slijepa“ je i  s 30-tak obiteljskih kuća raznolikog stanja i izgleda nakon serije razornih potresa. Iako kratka  – važna je u povijesti Petrinje, a dobiva i novi  značaj.

S lijeve su  strane Policijska postaja,  trgovina građevnog materijala, na bivšem Slavijatransu  pod vedrim nebom skladište je doniranog materijala za stradalnike potresa, a s desne dugačka betonsko-žičana ograda bivše kasarne JNA, pa vojarne HV Zrin, sada  veliko gradilište  budućeg Veteranskog centra hrvatskih branitelja i pri samom vrhu betonska praznina bivšeg  gradskog  autobusnog kolodvora. 

Na kraju ove nekada nazivane Kolodvorske ulice nekadašnji je petrinjski željeznički kolodvor, na kojeg podsjećaju dvije zgrade u propadanju, ostaci vremena kada je ovuda svakodnevno od zore do mraka šištalo,  dimilo, fućkalo, zaustavljalo se i manevriralo nekoliko kompozicija putničkih i teretnih  vagona. Ova  pruga dugačka 60 kilometara od Capraga  do Vrginmosta, svečano otvorena 28. srpnja 1903. godine, u Petrinji je imala tri kolosijeka i još  posebni industrijski spoj  na Gavrilovićevo skladište Kodrićevo, a  60-tih godina prošlog stoljeća izgradnjom nove tvornice vlastiti kolosijek do još više utovarno-istovarnih rampi. 

Ondašnja dugo očekivana tzv. banovačka željeznica (koristimo podatke iz „Povijesti grada Petrinje 1240.-1592.-2014.“, pokojnog dr. sc. Ivice Goleca) dobila je i svoje dvije neophodne zgrade, glavnu tehničko-upravnu ( s obiteljskim  stanom na katu za šefa kolodvora) i odvojeni funkcionalni dugački hangar, istovarno-utovarno skladište. 

Sada u naše doba,  od Capraga  ( Siska-predgrađa) preko Mošćenice kroz Petrinju i dalje duž Banovine više nema željezničkih tračnica, a i glavna  zidanica iz početka prošlog stoljeća nakon zamalo 120 godina na smrtnom je izdisaju, potres  joj je razdrmao postojanje i doveo do bliskog  kraja.   

 Ipak, cjeloviti željeznički ugao Ul. Ivana Mažuranića  ima nade za kakav-takav opstanak: nekadašnje skladište i okoliš u dugoročan najam preuzela je  Udruga  ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, s ambicioznim planovima provedbe   svojih aktivnosti i od interesa za cjelokupno građanstvo. 

– Uprava Hrvatskih željeznica-Infrastruktura dala nam je na uporabu  cjelokupnih 9000 m2, a mi već imamo konkretne planove za hangar i vanjski dio.  U nekoliko faza radova unutrašnjost bivšeg skladišta uredit ćemo u ured udruge, a glavninu koristiti za stalni izložbeni postav ratnih trofeja i drugih vojnih uspomenica i rekreativno-sportske sadržaje, poput stolnog tenisa, viseće kuglane i slično. Vani namjeravamo održavati parkovni okoliš s prikladnim oblicima, koristeći pritom idealnu mirnu lokaciju, zelenilo i hladovinu pet velikih stabala lipe, ukrasnog drveća, simbola Grada Petrinje- kaže predsjednik Udruge RV-VDRP Zlatko Iskrić. 

Ispod jedne od tih lipa Udruga je smjestila svoj novo dobiveni radni kontejner, a ispred njega vodstvo održalo prvi radni sastanak. Sada su tu preseljeni, udomljeni  i zbrinuti, jer su ostali bez  prostorija u potresom teško oštećenoj zgradi Gajeve ulice 40., u međuvremenu u cijelosti  uklonjenoj. 

– Za predviđeno uređenja novog prostora uputili smo  više zamolbi prijateljima po Hrvatskoj, od Vukovara, Zagreba, Raba i drugdje, a oni obećavaju pomoći nakon izbora. Korištenje ovog mjesta omogućit ćemo  i drugim udrugama Petrinje, kao što smo slično pomagali i surađivali  do sada. U proteklom velikom temeljitom skupljanju i odvozu  silnog otpada iz unutrašnjosti hangara i ostalom uređenju okoliša, sve pohvale i zahvale gradskom Komunalcu Petrinja – dodaje Z. Iskrić.

Čelništo ove udruge od sada će svoje tjedne sastanke ustaliti svakog petka na večer, a na prvom jučerašnjem prvom petku utanačene su predstojeće konkretne aktivnosti: u petak 18. lipnja Udruga će pod šatorom promovirati svoje izdanje  povijesno-dokumentarne knjige Zvonimira Martinovića-Mike „Ratni putovi postrojbi HV grada Petrinje i okolnih mjesta“, a koncem lipnja održati i redovitu godišnju izvještajnu skupštinu. 

Još  mnogo poslova, planova, ideja, projekata, zamisli, volje i želja ima ova  Udruga bivših ratnika iz svih postrojbi Domovinskog rata s područja Grada Petrinje.