Praznik Dragotinaca na blagdan Presvetog Trojstva: Sveta misa ispred raspela, na istom mjestu od 1936. godine

Zapis Antuna Petračića

Mještani   Dragotinaca, malog sela usred brdovite petrinjske Banovine, jučer su obilježili-označili tri  događaja u jednom danu: blagdan Presvetog Trojstva kao godišnji praznik svoga mjesta, svehrvatski Dan državnosti i drugi krug lokalnih izbora. 

Planirane sadržaje i namjeravane programe već drugu godinu za redom umnogome diktiraju i određuju restriktivni naputci i pravila epidemioloških  mjera koronavirusa, zbog čega    u  Dragotince  domicilnim mještanima na ovaj dan dolazi  manje  njihovih  rođaka nasljednika i gostiju – prijatelja.

Ipak, zadržala se osnova pučke tradicije – sveta blagdanska misa usred sela na otvorenom, s pokretnog oltara ispred uzidanog raspela na istom mjestu još iz 1936.godine, hvala Bogu, od žestokog  potresa neoštećenog  i jednako tako sačuvane ograde od inoksa. 

Obred je vodio   župnik iz Hrvatskog  Čuntića, p. Petar Žagar,   namijenio ga svima mrtvima i živima ovog sela, a u propovijedi raščlanio misterij blagdana jednotrojstva u troosobnosti Boga na Oca, Sina i Duha Svetoga.

Malo je stalnih Dragotinčana u njihovu sela, a raspelu  najbliži s kućom i velikom okućnicom najstariji su mještani, 85-godišnji Slavko i 80-godišnja Milka Šustić. Supružnici bez djece, ali s četvero unučadi i petero praunučad, na koje  je   ponosan  ovaj par.  I njih  mladi  puno vole, stalno skrbe o njima, na čemu su im zahvalni  (pra)baka i (pra)djed, rekli su nam na ulazu u svoje dvorište, s čijeg su ruba sjedeći na stolicama  pratili cijelu misu. 

Nedaleko od raspela na  drugoj strani,  jučerašnji blagdan prvi puta u novom domu dočekali   su  Franka i Ljudevit Vujnović, ovih dana useljeni u žutu drvenu kuću doniranu od austrijske udruge Seljaci pomažu seljacima, a na temeljima izgrađenih od Grada Petrinje. Potres im je uništio dosadašnji dom, ovo im je već treća kuća u životu, a bračni par hvali nove uvjete. Priviknuli su se na prizemlje s dnevnim boravkom, kuhinjom i sanitarnim dijelom i potkrovljem za noćenje, a  ispred  kućice sada još sami betoniraju  vanjsku ulaznu  terasu. 

U Dragotincima je već desetljeće i duže aktivna Udruga Đeram s raštrkanim članstvom po njihovu i okolnim selima, u Petrinji, Sisku i drugdje, a  jučer ih se sastalo nekoliko. Od svojih kuća  donijeli su domaće friške fine raznovrsne kolače, pa ih  ponudili nakon mise, a nastavili druženje u dvorištu drvene korablje, sjedišta udruge. Članovi Đerma zapalili  su svijeću  i položili cvijeće na spomenik poginulim mještanima u Domovinskom  i Drugom  svjetskom ratu, a predsjednica udruge Kaja Perković žali se  kako  im je  epidemija koronavirusa   zaustavila  sve planove i odgodila programe.  

Sudionici jučerašnjeg  Presvetog Trojstva i Dana Dragotinaca složili su se ujedinjeno: dok je zdravlja, volje i želje – vratit će običaj za pamćenje proslavljanja svoga seoskog   praznika i blagdana!