Busovača za Petrinju: Udruga nositelja ratnih odličja HVO središnje BiH donirala 10.000 kuna

Novinar: Antun Petračić

Udrugu ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje posjetili su   prijatelji iz Udruge nositelja ratnih odličja HVO iz Busovače, u središnjoj BiH.  Donijeli su  10.000 kuna  humanitarne pomoći  skupljene među  30-tak svojih članova, a  potaknuti katastrofalnim potresom na našem području.  

Novac su  donijeli predsjednik  Anto Jurić i članovi vodstva udruge Željko Katava, Žarko Petrović i Mladen Akrap. 

U dogovoru s domaćinima i suglasnost donatora, po 4000 kuna odmah je uručeno braniteljima Vladimiru Bunjanu i Andreju Vukoviću, a 2000 kuna priložit će  Udruga u svoju  akciju podizanja spomen križa uz svoje nove prostorije kod bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinju. Tu je i održan prvi susret hrvatskih branitelja iz dviju udruga ratnih postrojbi HV i HVO.   

-Naša je Udruga osjetila  potrebu da skupi novčana sredstava sukladno mogućnostima, koliko smo mogli, i taj novac odlučili dati dvojici najugroženijih branitelja, znači kojima  je najpotrebnije.  Kao i sve udruge iz Domovinskog rata i mi se brinemo za zaštitu prava naših članova,  promicanje Domovinskog rata, očuvanja tradicija ratnih postrojbi i humanitarno, gdje što zatreba za pripadnike brigade Nikola Šubić Zrinski- kazao je Anto Jurić.   

Na novčanoj donaciji je zahvalio predsjednik Udruge iz Petrinje Zlatko Iskrić, a podsjetio  kako ga je kontaktirao Tomas Tomičić, tajnik Moto kluba Veterani Petrinja  i rekao da iz Udruge  Busovače žele donirati određena sredstva onima kojima je to potrebno. 

-To smo prihvatili, a ujedno  pojasnili da smo i mi ostali bez prostorija, dobili novu lokaciju, a ono što je najbitnije – ispred ovih novih prostorija postavit ćemo križ, prije svih  pristupnih radova uređenja.. Trebao bi ovdje biti stavljen za oko dva tjedna, visine tri metra i širine 1,60 metra, a trajni đakon Vjekoslav Uvalić izradit će lik  dragog Isusa. To će nam biti poticaj za daljnji rad, poštujući, naravno, sve ostale vjere i konfesije,  ali to je bila naša vodilja u ratu, a  i sada. Već smo kontaktirali  dosta udruga, od Vukovara do Raba, očekujemo konkretne odgovore za pomoć, prvenstveno obnovu uredskog prostora, a onda dalje nastavak ostalog. Pomoć udruge iz Busovače za veliku je pohvalu, znamo što su prošli u ratu,  u Lašvanskoj dolini bili u okruženju i  helikopterima im se dovozila hrana, piće i sve ostalo i možemo im samo skinuti kapu, pogotovo kada se radi o brojčano manjoj udruzi – kazao je Zlatko Iskrić. 

Gostima je uručio zahvalnicu za njihovu svekoliku pomoć u prirodnoj katastrofi uzrokovanoj potresom u Petrinji i njenim okolnim mjestima, a zamjenik predsjednika Ivan Pešut  pozvao je  Hrvate-branitelje  iz udruge u Busovači na rujanske Dane sjećanja u Petrinji, kojima je  središnje obilježavanje 16. rujna.