Slatko usred gorkog! Prvi proljetni postpotresni dan slastičarnice-kafića „Opatija“

Novinar: Antun Petračić

Usred petrinjskih potresnih ruševina po središtu grada, sablasno-stravičnih   izgleda  poput nekada razorenih Drezdena, Hirošime,  Černobila, Vukovara… od današnje nedjelje – slatko usred gorkoga!  

U Nazorovoj ulici, u okolišu nadaleko svega razrušenog, beživotnog i nenaseljenog, na istom mjestu kao i godinama ranije – proradili su slastičarnica „Opatija“ i istoimeni kafić  sa svojom terasom. Na popularno mjesto, jedino u širokom krugu bez ovakve usluge, odmah su se od jutra vratili ljubitelji slatkog i kofeina, a pokraj  naših  domaćih  zasjela je i  skupinu Riječana. 

– Na kratkom smo odmoru i  kupanju u bazenu Topuskog, pa prije ručka došli vidjeti Petrinju. Zapanjeni smo strahotom, gore je nego što smo očekivali i vidjeli na televiziji – rekli su prijepodnevni putnici- prolaznici s Kvarnera. 

Slastičarnica „Opatija“  bila je zatvorena od jeseni prošle godine, u potresu je pretrpjela štetu, ali su  svoj  lokal popravila vlasnici braća Osmani, Erduan i Samet, i sa zelenom oznakom nastavili dugogodišnji obrt. Kao i ranijih sezona, na  Gradskom kupalištu tijekom ljeta nastavit će prodaju  sladoleda, a svoju  slastičarnicu imat će  i u novom naselju kontejnera na Sajmištu.  

Kavu, sokove  i ostalo piće po željama gostiju dvorili su na terasi, a  kroz  otvoreni izlog  iz hladnjaka s 14 vrsta sladoleda  posluživali  prolaznike na nogostupu. Među prvima je  tata  Mirko počastio svoju kćerkicu Martu Mikulić.  

Blagdan je Tijelova, dan odmora i nerada,  pa po Petrinji miruju ogromni  moćni strojevi  Komatsu, Cat, JCB, Volvo, Joning, Hyndai, Hitachi i ostalih raznih imena, veličine i snage rušenja i uklanjanja rastresenih kuća i katnica. 

Iza  dugih  metalnih škara, košara i utovarivača  bučnih grdosija  u mijenjanju izgleda središta Petrinje, nestaje pamtljivost starine grada, trajno se gube  uspomene vlasnika i stanara. Za pobrati ili daljnje uklanjanje, ostao je  tek  poneki ostatak-ostatka, poput ogromne  metalne kase-sefa, ostakljeni prozor spikerskog studija   Petrinjskog radija,  na zidu ispisana imena volontera Udruge IKS  iz 2018,, nadstrešnica autobusnog  stajališta Kraj suda na početku  Gajeve ulice… 

Petrinja nestaje, ali i ostaje!