S Vira bez euforije

Autor: Marjan Gašljević

Uvijek mi, nekako, dignu živce euforični TV izvjestitelji kada započnu prebrojavati turiste u, posebno, ove predsezonske dane. Svakome je apsolutno jasno da Hrvatskoj, jednostavno, treba dobra sezona s kojom bi, koliko – toliko popravila „krvnu sliku“ gospodarstva iscrpljenog nedaćama posljedicama korona virusa. Ma kako promišljali o eventualnim jesenjim posljedicama popuštanja mjera one su, mislim, uvelike nužne i građanima koji su, čini mi se, živnuli pa i malo previše se opustili u izbjegavanju preporučenih antikorona mjera. S druge, pak, strane evidentna je velika procjepljenost populacije koja će, sigurno, pridonjeti suzbijanju širenja virusa a u konačnici kod cijepljenih, a eventualno, ponovno zaraženih simptome svesti na minimum. 

Ovih sam nekoliko dana početka lipnja proveo na otoku Viru uživajući u toplim i sunčanim danima s kojim nas počastio. Sam otok Vir je već godinama jedna od jačih turističkih destinacija na jadranskoj obali prvenstveno zahvaljujući mnogobrojnim vikendašima koji su se na ovom lijepom otoku skrasili uživajući u blagodatima mora i klime. Velik broj tih vikendaša svoje su objekte pretvorili i u apartmane pa kroz iznajmljivanje tih prostora na otok dovode mnogobrojne goste koji, skupa s domaćinima, čine impresivnu turističku brojku. 

Prilikom dolaska iskreno sam se iznenadio „muvingu“ na ulicama i mnogobrojnim trgovinama te lijepo popunjenim ugostiteljskim terasama. Na žalost neke od tih lijepih terasa su još uvijek zatvorene pa sam se pitao da li im je „presudila“ korona ili se vlasnici nisu nadali tolikom broju gostiju. U svakom slučaju vidljivo je da ljudi, jednostavno, guštaju opušteno pijuckajući i družeći se. 

I na plaže je izbauljalo nešto ljudi uglavnom hvatajući prve boje dok se dječica bezbrižno igraju na pijesku zaboravivši se povremeno pa se brčnu u moru koje još nije skroz prihvatljivo za neko „namakanje“. Sportski orijentirani likovi su zadovoljni ovakvom toplinom mora pa žustro plivuckaju. I ja sam skupio hrabrosti i bacio se u more. Mislim da se nisam uspio niti smočiti koliko sam brzo izašao. Ma nema veze. Nekoliko sunčanih dana i to će biti to i za nas zimogrozne. 

Kako kazah na ulicama je žustri muving tablica svih registracijskih oznaka. Strendžera svih vrsta ali i domaćih. Kako sam zaključio po nestanku boje za krečenje u trgovinama građevnim materijalom i drugih artikala za šminkanje apartmana i vikendica većina se ja bacila na uređenje kuća za odmor i apartmana u nadi, kako reče susjeda iznajmljivačica, možda netko naiđe. I ako rezervacija gotovo i nema ipak vjeruje da će se gosti pojaviti u zadnji čas kada budu načisto sa situacijom na terenu i u dolasku. A da je „šminkanje“ u tijeku svjedoči cjelodnevno zujanje kosilica i trimera, zvonjava štemerica i cviljuganje rezalica. 

Neka, samo neka nam bude u korist.