Počinje narančasto ludilo

Još malo pa će početi nogometna groznica. Kažu da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ovdje u Nizozemskoj već je ludnica. S jedne strane je frustracija jer su već 3 puta igrali finale WK (s Njemačkom, Argentinom i Španjolskom) ali nikad nisu uspijeli pobijediti. Nakom puno muke  ipak su pobijedili na EK u Njemačkoj. Ljudi su međutim, već sad sigurni da će ovaj put Nizozemska pobijediti. Johan više nije živ ali im je još uvijek uzor. Radi se naravno o Johanu Cruijffu. Stalno se na TV-u vrte njegovi komentari i važne izjave. Ako se Švabe pita tko je najbolji igrač, onda kažu Keizer Franz (Franz Beckenbauer). Ako pitate Argentince, onda oni kažu Maradona. Ali ako pitate Brazilce, oni kažu Pele. Treba li uopće reći – mi znamo da je najbolji ipak Luka. Osim toga, svaki tim ima svoje ime i svoju boju. Hrvatsku zovu “Kockasti”, Talijani su Azuri, Francuzi Tricolori, Brazilci su Karioke, a Holandezi su Oranje. Oni imaju narančastu boju, a ta boja se na nizozemskom jeziku kaže “oranje”. Osim toga, njihova kraljevska familija ima prezime “Oranje” pa su i oni poznati po narančastoj boji. To je u Nizozemskoj najvažnija boja na svijetu. Pošto sam ja iz hrvatskog govornog područja, kad ih čujem da kažu “Oranje”,  imam asocijaciju na konje koji vuku plug i oru njivu.    

Prije se slavilo na i oko stadiona. Međutim, sad je došla nova moda. Ne samo da se ide na utakmice, nego se okite ulice. U Nizozemskoj to već postaje perverzija. Ulice su već 14 dana prije početka Europskog prvenstva okićene narančastim zastavicama. Neki fanatici idu tako daleko da cijelu kuću spakuju u narančaste cerade. Čak i aute pofarbaju u narančasto. Ako ne pofarbaju aute, onda barem stave narančaste zastavice na držače koji se postave na zadnjim prozorima auta. 

Ovdje imam nekog poznanika – Bosanca iz Dvora na Uni koji ima firmu koja je specijalizirana u prekrivanju automobila folijom, takozvani wraping.  On sad ima pune ruke posla jer mu navijači dolaze da im uljepša auto i da ga obljepi (Wrap) u narančastu boju. Uz to sve, u Nizozemskoj je tradicija da se za te potrebe kupi novi veliki TV. Nema smisla da se utakmica gleda na malom ekranu. Trgovine koje prodaju televizore znaju da se trebaju pripremiti jer ovih dana prodaja televizora raste. I na kraju svega, mora biti piva. Heineken daje naravno, velike popuste za pivo. Kupiš gajbu piva i dobiješ narančastu kapu ili majicu. Malo po malo, postajemo narančasta ludnica. 

Na kraju svega, ne može se ništa reći o pobjedniku. Isto kao svaki put bit će puno iznenađenja na ovom dolazećem prvenstvu. A naravno, kako to već ide, i puno tuge. Na kraju ipak je samo jedan pobjednik. Sva ta gnjavaža i muka da se sve u ulicama okiti narančastom bojom je bez veze ako se ne pobijedi. Može se dogoditi da se već nakon prvog kruga tim izbaci s natjecanja i da se stvari smire. Nadam se da ovi narančasti neće pobijediti jer će tek onda biti ludnica. Pobjednike traba dočekati u narančastom i situacija više neće biti pod kontrolom. Sreća je što ću ja dobiti drugu dozu Astra-Zenece prije kraja natjecanja pa će biti manja šansa da pokupim narančastu koronu. 

Mogao bih pobjeći iz Nizozemske pa doći u Hrvatsku. Ali onda bih došao ravno u kockastu euforiju. Meni je ipak nekako je najljepše ići u šetnju kad je utakmica na TV. Onda je vani mirno i nema nikoga. Šteta što to traje samo 90 minuta. Ma barem je tih 90 minuta na ulicama i na autocestama sve mirno. A tko će pobijediti, baš me briga. Glavno da je lopta okrugla.         

By Marijan Jozić