ZBOGOM BRACO…

dr. Vlatko Kozjak

Napustila nas je još jedna petrinjska legenda, prim. dr. Vlatko Kozjak – svjećica njegovog života je dogorjela i ugasila se…

Vjerojatno ne postoji Petrinjac koji nije poznavao Doktora Kozjaka – Doktora Bracu, kako su ga svi zvali – i kolege iz struke, i njegovi pacijenti, i mnogobrojni prijatelji, i kumice s placa, i poznanici – svi !

Doktor Braco bio je vrhunski pulmolog i nemjerljiv je njegov doprinos razvoju petrinjske pulmologije kojom se počeo baviti još u vrijeme kada oboljenje od tuberkuloze nije bila rijetkost.

Uz ovaj odgovoran i važan posao i brigu za obitelj kojoj je bio vrlo privržen, Braco je imao  vremena i energije aktivno sudjelovati u mnogim aktivnostima koje su bile važne za funkcioniranje grada Petrinje – surađivao je s Pedagoškom akademijom, bio je dugogodišnji liječnik Hrvatskog kluba Gavrilović ( višestrukog prvaka bivše države ) i općenito veliki propagator zdravog života i sporta – bio je izvrstan skijaš i hokejaš i okupljao je ekipu koja bi zimi igrala hokej na ledu na Čeretu, a dio starijih Petrinjaca sigurno se sjeća legendarnih ljetnih utakmica malog nogometa na petrinjskom kupalištu koje nisu bile zanimljive ako za jednu od ekipa nije igrao Doktor Braco ….

Suvišno je spominjati da je Doktor Braco bio baš uvijek spreman pomoći bilo kome i kao liječnik i kao prijatelj.

U svemu tome, koliko god to nekom možda izgleda nespojivo s ozbiljnim liječničkim pozivom, Doktor Braco je bio nepopravljivi optimist i pravi pravcati petrinjski zajebant, uvijek spreman za šalu i veselje.

Još uvijek postoje sretnici koji pamte veselice s pjevanjem u Bracinoj kleti „Peharček moj“ iznad Pigika koje nisu mogle proći bez legendarne petrinjske Stucke u najjačem sastavu ….

Dragi Braco, nemoj brinuti – sasvim sigurno nisi išao malen ispod zvijezda – iza tebe je ostao širok i svijetao trag kojeg pamte i poštuju svi Petrinjci i svi ljudi koji su imali privilegiju i sreću poznavati Te …