150 godina od rođenja Stjepana Radića: Buket svježeg cvijeća i svijeće ispod nogu spomenika usred Petrinje

Novinar: Antun Petračić

Ispod  nogu velikog brončanog spomenika Stjepana Radića na istoimenom trgu ovog pučkog vođe i hrvatskog tribuna, iza čijih leđa počinje i duga-najduža petrinjska ulica Stjepana Radića, od  danas stoji veliki buket rascvjetalog svježeg cvijeća i tri  zapaljena lampiona. 

11. lipnja 1871. u Desnom Trebarjevu rođen je hrvatski političar, književnik, prevoditelj, publicista, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, a na 150. godišnjicu njegova rođenja oznake štovanja, sjećanja  i sljedbe  učenja i života, danas je  stavilo izaslanstvo  Gradske organizacije HSS Petrinje. 

Već po tradiciji  cvjetni aranžman izradila je dopredsjednica HSS-a  Ljubica Sodić i opet s cvijećem i biljem iz svoga cvjetnjaka-vrta u Hrastovici. 

–  Buket sam stilizirala u tri boje Hrvatske, a koristila crvene i bijele ruže i plavi cvijet, a za zelenu podlogu uzela bršljan i drugo prikladno bilje – svoju današnju kreaciju  opisala nam je autorica buketa.

Radićevu spomeniku usred Petrinje nije naudio ni jedan dosadašnji potresni udar. 

Na crnom granitnom postolju, bez pomaka i bilo kakve vidljive posljedice drži se  monumentalni kip prebogate povijesti: kiparica Mila Wood  izradila ga je  1929., na veličanstvenoj masovnoj svehrvatskoj svečanosti otkriven je 25. listopada 1936., među borove u gradski park komunisti su ga premjestili  1963., tu  ga pobunjeni Srbi minirali 1991., poslije Domovinskog rata  oštećenih ostataka pronađen je zakopan 1998. u Srpskom Čuntiću, a nakon  stručne obnove – temeljite restauracije koncem 1999. ponovo vraćen na svoje povijesno prvotno mjesto. Sredinom 2003. u sadašnjem izgledu dovršeno  je i uređenje Trga Stjepana Radića.    

Na 150. rođendan hrvatskog tribuna danas je do njegova kipa stranačko izaslanstvo predvodio predsjednik HSS-a Petrinje Miroslav Petračić. 

–  Bez Stjepana Radića  ne bi bilo ni hrvatskog političkog naroda. On je stvorio politiku mira i suradnje, živio svoje hrvatstvo, ničega se i nikoga  nije bojao. Iako su mu govorili što će mu se dogoditi, nije mario previše za to. U atentatu u Beogradu ranjen je 20.lipnja 1928. a od posljedica preminuo u kolovozu iste godine. Od  seljačkog hrvatskog naroda stvorio je politički narod, cijeli život je  upozoravao  na put i  budućnost hrvatskog naroda, a pred stvaranje  SHS države koja je kratko trajala  upozoravao je onom poznatom rečenicom „Ne srljajte kao guske u maglu“ – kaže M.  Petračić. 

Podsjeća  također  i na Radićevu duboku dugogodišnju povezanost s petrinjskim  krajem,  u kojeg je često dolazio, obilazio i politički djelovao. Odavde se iz Kotara Petrinje dva puta kandidirao  na  izborima za Hrvatski sabor, čak je u gradskom zatvoru odslužio četiri mjeseca režimske kazne, a  u  nedalekoj Hrastovici održao  prvu skupštinu tadašnje HPSS. 

Hrvatska  seljačka stranka Grada Petrinja drži svoj kontinuitet političkog i društvenog djelovanja, sudjeluje u svakim lokalnim izborima, u proteklom sazivu Gradskog vijeća imala je dva mandata, a u najnovijem GV s nedavnih svibanjskih izbora,  kojem tek predstoji konstituiranje, zastupat će je jedan vijećnik.