Kretanje na vlastitu odgovornost

Autor:Miroslav Šantek

BIT ĆE NAS STOTINJAK, dan je prelijep i čeka nas lagana vožnja od tridesetak kilometara od ovog spomenika Stjepanu Radiću u Petrinji pa do Desnog Trebarjeva. Prošle godine nas je korona zaustavila, ali ljudi su željni opuštanja, zabave i došli smo ovog puta na biciklijadu – tako govori Davor Rosandić, predsjednik Biciklističkog kluba Roda iz Siska. Spreman je za vožnju, ima radio vezu na grudima i vođa je biciklijade “Od Radića do Radića”. Stoji na ulazu u haustor kuće koja je teško nastradala u potresu, a njeni stanari su morali odseliti iz nje. Tu je živio Štef Brodarac s obitelji, petrinjska ribička legenda, a i sve druge stare zgrade u okolini su napuštene, crvenom naljepnicom označene i spremne za rušenje. Davor i njegovi biciklistički prijatelji iduće godine kad lipe zamirišu Petrinjom vjerojatno će primjetiti puno više praznog prostora nego danas.

KOD UVIJEK COOL RADIĆA, koji s visine gleda život stanovnika okupljaju se ljudi. Došli su biciklima iz svih krajeva SMŽ, ali i iz drugih županija. Razgledavaju strahotu ruševina koje su mogli vidjeti samo na televizoru, a sada su se ukazale pred njihovim očima. No, ne vrijedi plakati i zalud suze liti – pjeva stari tamburaški blueser Zvonko Bogdan, pa je tako goste u Petrinju došla pozdraviti i novoizabrana gradonačelnica Magdalena Komes koju građani mogu također često vidjeti na biciklu i koja na službenu dužnost stupa u ponedjeljak u 11 sati kad će se održati primopredaja vlasti i dožupan SMŽ Mihael Jurić, a njih oboje čeka teška zadaća. Kako popraviti i izgraditi Petrinju. Milijun kako, milijun problema. No, ove subote dobro je, lijepo i poželjno vidjeti da život u Petrinji nije stao i da kola i kroz ova nikad teža vremena.

TREĆA JE OVO BICIKLIJADA koja se svake godine organizira u čast rođenja braće Radić i Dana SMŽ. Na samom startu sudionike biciklijade je pozdravila i uputila ih u rutu i pravila vožnje Jasmina Jovev, ravnateljica “Kulturnog centra Braća Radić” koji je uz županijsku ustanovu u Petrinji – Interpretacijski centar baštine Banovine – potresno oštećenoj zgradi u Kaniži čija ravnateljica Martina Mladenović kaže da čekaju obnovu preko Fonda solidarnosti, a dok se ne vrate u zgradu rade na terenski način i uz BK Roda Sisak – organizator ove biciklijade. Čeka ih zabavan i poučan dan i uživanje u vožnji kroz naš kraj. Primarni cilj je privući turiste i domaće i strane u Desno Trebarjevo, ali i u cijeli ovaj kraj u kojem još uvijek kuca srce braće Radić. Policija je dala znak da se krene. Biciklisti su formirali kolonu iza policijskog vozila, mahnuli i nestali na obzoru okruženom petrinjskim ruševinama. Pored znakova na kojima piše: Kretanje na vlastitu odgovornost