Izvršena primopredaja:Magdalena Komes preuzela dužnost gradonačelnice Petrinje, a bivši gradonačelnik Darinko Dumbović se privremeno povlači iz politike

Autor:Miroslav Šantek

Danas, u 11 sati na drugi kat zgrade koja služi kao privremena petrinjska Gradska uprava se popela nova gradonačelnica Magdalena Komes u pratnji dogradonačelnika Ivana Prskala, na mjesto gdje će voljom birača obnavljati dužnost iduće četiri godine. Dočekao ju je s buketom cvijeća od danas i službeno bivši gradonačelnik Darinko Dumbović u pratnji Ivane Kordić, pročelnice Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja Grada Petrinje. Zasjeli su za stol, a nakon 15-ak minuta sastanka iza zatvorenih vrata spustili su se u dvorište uprave gdje su mnogobrojnim novinarskim ekipama dali izjave.

Nova gradonačelnica Magdalena Komes kaže da informacije koje je dobila nisu dovoljne o stanju financija i projekata u gradu i napravit će sa svojim timom detajne analize i revizije. Kaže da ima i dobrih stvari koje je nasijedila od stare vlasti, a kad stekne uvid u te projekte odlučit će koji idu u daljnju provedbu, neke i zaustaviti koji u ovom trenutku nisu prijeko potrebni, a i da pokrene neke nove zbog potresa koji je razrušio grad, a one loše stvari da o tom brinu institucije i o njima eventualno pokrenu postupke. Poziva na zajedništvo svih Petrinjaca u velikom poslu koji ju očekuje na obnovi grada i zbog posljedica potresa i zbog nerazvijenosti ovog kraja i poziva na suradnju s njenim timom i gradskom upravom, a zahvaljuje i svim onim volonterima i ljudima koji su pomogli u prvim danima potresa. Osvrnula se i na predizbornu kampanju i na, kako kaže, ružne riječi na HDZ koji ju je kandidirao kao ženu i kvalitetnu osobu za ovo odgovorno mjesto i tim pokazao da nisu neka zatucana i konzervativna stranka i još jednom je zahvalila na tome. Kaže da će dokazati svojim djelovanjem i njenim timom da imaju energiju i viziju u obnovi grada. Njen prvi korak će biti otvaranje gradske uprave građanima i medijima tako da se transparento mogu vidjeti svi poslovi grada. Na pitanje da li su je zatekli kakvi kosturi iz ormara od bivše vlasti u vezi revizije humanitarne pomoći koja je stizala u grad, odgovorila je da ne zna kakvo je stanje, ali da će napraviti i pozvati već danas komercijalnu reviziju, a da bi do devetog mjeseca mogla doći i državna revizija. Također na pitanje novinara, da li ide u Hrvatski sabor, rekla je da u ovom trenutku ne ide jer Petrinja ima previše posla koje treba odraditi.

Bivši gradonačelnik Darinko Dumbović odlazi u povijest. Ostat će zapisan kao najdugovječniji petrinjski gradonačelnik u ovom trenutku s dva puna mandata. No, Petrinjci su odlučili da ga treba umiroviti, a on govori da ga je u kampanji pobijedila Vlada RH, da je sve što je radio transparetno, da nema kostura iz ormara i da je ostavio svojoj nasljednici Grad s europskim proračunom i projektima. Kaže da je sve to demokratski proces i da tu nema pogovora u politici. Kad te građani odluče smijeniti to je tako. Namjerava aktivirati opciju plaće gradonačelnika idućih 6 mjeseci, posvetiti se obitelji, odmoriti i privremeno se maknuti iz politike. Čestitao je Magdaleni Komes na novoj dužnosti i zazvao sv. Lovru petrinjskog zaštitnika da joj pomogne na obavljanju ove vrlo odgovorne dužnosti. Posebno u ovim vremenima. Kotač povijesti se danas ponovo pokrenuo i nastupilo je novo političko doba Grada Petrinje.