Performans 94-godišnjeg Pere Kavgića “Izlazak: Post Festum” u MSU, Zagreb

O performansu 

Performans se djelomično osvrće na kazališno-plesnu predstavu „Izlazak“ koja ima dvije premijerne večeri 17. i 18.6. u KUC Travno. Radi se o predstavi koja se iz različitih aspekata bavi pojmom izlaska, a u kojoj Pero Kavgić sudjeluje kao izvođač i to putem videa.

U zagrebačkom MSU-u publika će imati prilike uživo prisustvovati izvedbi ovog specifičnog umjetnika te saznati što „pradjed performansa“  misli  o brzim automobilima Mate Rimca, čipiranim svinjama Elona Muska, starcima kojih bolje da ih nema (kao i onima kojih je bolje da ih ima), svrsi ljubavi te ništa manje važnom kuhanju graha.

Biografija umjetnika 

Pero Kavgić (1927.) umjetnik je koji se u životu bavio umjetnošću trajanja (eng. endurance art) bez velike medijske pompe. Ako je Marina Abramović baka performansa, Kavgić je definitivno pradjed što će uskoro potvrditi i hrvatska Wikipedia. Najznačajnija njegova djela, nažalost slabo ili nikako zabilježena u arhivima povijesti, vremenski rasprostrta preko dva svjetska rata do novog milenija, obuhvaćaju raspon od višejezičnog Stay low, arbeit macht frei, natura non facit saltus (u kojem je 365 dana aktivno uspijevao raditi na akciji nečinjenja), preko performansa trajanja Pišem ti pismo (u kojem tijekom neprekidnih 15 sati svjetla hrvatskoga ljetnog solsticija piše pisma golubovima o stanju svijeta, a koji neslavno završava uslijed značajnih komunikacijskih poteškoća koje je pripisao pandemiji aspergerovog sindroma u populaciji srednjehrvatskih golubova), te Y2K, go away (u kojem Morseovim kodom šalje molitvu hakerima svijeta da zaustave milenijski bug) do najrecentnijeg Zoom performansa Gledam, a ne čujem – anno domine 2020. tehnički i sponzorski izdašno podržanim od telekomunikacijskog start-up diva SpaceMoBBing. Pero Kavgić vraća se u žive i aktivne umjetnike sa svojih 94 godine, staračkim leđima i s velikim apetitom za porati posluku u svijet o stanju stvari. Njegov performans Izlazak – post festum, između ostalog, osvrće se i na njegovo sudjelovanje u projektu Izlazak sa ženama generacije 60+, ali tematski i motivski obrađuje i ideje izlaska iz svakojakih ljuštura života, što osobnih, što društvenih.

Premijera i rezervacije ulaznica

Subota, 19.6.2021., 20:00 h, MSU, Zagreb, trajanje performansa: 30 minuta

Ulaznice je moguće rezervirati putem marketing@arktik.eu ili na broj 0992004040 slanjem podataka:

Ime i prezime, broj ulaznica, broj mobitela za potrebe potvrde dolaska, e-mail adresu ukoliko želite nastaviti primati pozive vezane uz naše buduće kazališne i filmske premijere te koncerte.

Cijene ulaznica

Ulaznice su dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji/ce ulaznice samo rezerviraju te nakon izvedbe sami/e definiraju cijenu predstave. Pri izlasku s predstave svaki posjetitelj za sebe upisuje na ulaznicu cijenu i plaća upisani iznos ovisno o zadovoljstvu odgledanom predstavom i vlastitom životnom standardu kojim može podržati budući umjetnički rad organizacije ARKTIK – Institut za budućnost.

Fotografije: Dora Ivković, Saša Dervišević, Maska: Iva Šimunović Lisak