Hvala Poljska.Ovo je prva potpuno obnovljena građevina u Petrinji

PREDSTAVNICI POLJSKE RAZVOJNE BANKE BGK i HBOR-a OBIŠLI PROJEKTE U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI ZA KOJU SU DONIRANA SREDSTVA ZA OBNOVU 

Poljska razvojna banka Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) donirala je putem HBOR-a ukupno gotovo 1,9 milijuna kuna za projekte pogođene potresom, a središnja svečanost obilaska održana je u obnovljenoj hrvačkoj dvorani u Petrinji čije je otvaranje obilježeno tom prilikom

Petrinja, 17. lipnja 2021. – Predstavnici poljske razvojne banke Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) obišli su danas zajedno sa svojim kolegama iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) područje Sisačko-moslavačke županije pogođeno potresom, kako bi se upoznali s projektima i ljudima kojima su donirali ukupno gotovo 1,9 milijuna kuna sredstava za obnovu. Središnja svečanost obilaska održana je u dvorani Hrvačkog kluba Petrinja, obnovljenoj sredstvima koja je putem HBOR-a donirao BGK. Ovo je prva građevina koja je potpuno obnovljena nakon stradanja u potresu na ovom području. 

„Samo dan nakon potresa, kada još nisu bili niti jasni cjelokupni razmjeri štete koja je nastala, kontaktirali su nas kolege iz BGK-a s upitom na koji način mogu pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Izuzetno nas je dirnula nesebična solidarnost i pažnja poljskih kolega koja pokazuje, među ostalim, i koliko je HBOR međunarodno cijenjen što u teškim trenucima rezultira ovakvom akcijom i pomoći. Zato mi je drago što danas nazočimo dovršetku i otvorenju hrvačke dvorane, prve građevine koja je potpuno obnovljena nakon stradanja u potresu, a koja će omogućiti uspješnim petrinjskim hrvačima, kao i onima koji će to tek postati, da se vrate redovitim treninzima u vlastitoj dvorani. Veselimo se završetku ostalih projekata koji su trenutno u realizaciji. Vrijedne donacije iz Poljske ostat će zapamćene u Sisačko-moslavačkoj županiji kao simbol našeg prijateljstva. Čak i kad je povod ovako tužan, raduje me što naše međusobne veze jačaju kroz ovakve vrijedne akcije, ali i kroz geopolitiku, putem Inicijative tri mora, turizam, kulturnu i robnu razmjenu“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

“Kada smo u prosincu prošle godine saznali za veliku katastrofu koja je pogodila vašu zemlju i vaše gradove, nismo oklijevali ni trenutka. Vi ste naši prijatelji, a prijateljima u nevolji trebamo pomoći – kazala je Beata Daszyńska-Muzyczka, predsjednica Uprave BGK-a te dodala: Donijela sam odluku o donaciji iz proračuna Bank Gospodarstwa Krajowego, poljske razvojne banke, u svrhu potpore obnovi gradova Siska i Petrinje. Solidarnost među zemljama, posebno u tako teškim vremenima, osnova je za izgradnju regionalnih veza ne samo na ekonomskoj, već i na društvenoj razini. Banka koju predstavljam, BGK, i vaša razvojna banka HBOR, imaju posebne odnose zbog tijesne suradnje naših država i banaka u Inicijativi triju mora i Fondu Inicijative triju mora.”

Radost za petrinjske hrvače – otvorila se obnovljena hrvačka dvorana

Svečanom otvorenju obnovljene hrvačke dvorane u ime Grada Petrinje i gradonačelnice Magdalene Komes, prisustvovao je Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje, koji se ovom prigodom zahvalio organizatorima kao i svim akterima ovog hvalevrijednog projekta, pritom istaknuvši:Kada bi sve druge institucije napravile toliko koliko su napravili naši sportaši onda bi Hrvatska bila jedna od najnaprednijih zemalja svijeta i upravo zato kroz sport koji imamo razvijen trebamo graditi i ovu Petrinju, koja je i grad učitelja, ali isto tako zahvaljujući tim vrsnim sportašima u jednom malom gradu koji je nažalost sada ranjen ali jedini put tog oporavka je da se vrati život, a ima li životnije stvari od sporta. Čestitam svim doajenima petrinjskog hrvačkog sporta i svim sportašima i svim Petrinjcima i Petrinjkama mislim da je ovo put obnove novog života Petrinje budućnosti.“– kazao je Prskalo.

U sklopu projekta “Prijatelji na djelu” također je postavljen šator za Gimnastički klub te manji šator u kojem mogu trenirati stolni tenis i karate. Unajmljeno je kombi vozilo za Odbojkaški klub Petrinja, a više petrinjskih klubova dobilo je jednokratnu novčanu pomoć.

Svečanosti otvorenja hrvačke dvorane prisustvovali su također zamjenik župana Sisačko – Moslavačke županije, Mihael Jurić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza, Marko Badrić, sportašice i sportaši Hrvačkog kluba Petrinja, te predstavnici drugih udruga i organizacija koje su primile donacije Poljske razvojne banke (Bank Gospodarstva Krajowego).