Pudlice i lavovi

Autor: Marjan Gašljević

U Sisku konstituirano Gradsko vijeće! Vijest je koja se koprca na svim lokalnim portalima i stranicama. Kao, to vijest svih vijesti jer tko bi očekivao tako glatko konstituiranje poslije sve one galame prije izbora koju, hajd’ stavimo na stranu, i silnih kletvi u svoje „ja“ poslije izbora. I ranije i tada napisah da svi ti galamđije, ma koliko se kleli u svoje namjere da se oni samo bore za boljitak građana, u stvari bore i spremni su na sve samo da bi udovoljili svojoj guzi. Nema tu ideologije. U stvari na toj razini nikada i nema nešto previše ideologije što smo svjedočili poslije svakih izbora. Jedina istinska ideologija je „u se, na se i podase“. Ne da mi se kopati po portalima i grupama na faceu ali se itekako prisjećam tih silnih objava u kojima se „grobom“ klelo i svoju ideološku potku. Ma, ljudi, i grob je samo rupa u blatu. 

Larmalo se o izvanrednim izborima i koječemu još. Ma dajte, najte, kako bi rekla Ivana, ta tko će od tih likova riskirati neke izvanredne izbore kada su se u ovima provukli i dovukli do kakve – takve apanažice. Naravno, poslije te silne larme u koju su, čak, neki i povjerovali, naši mili političari poznati po svom čvrstom i stamenom „možda“ imaju krasan izgovor za svoj salto. Naravno, to je briga za nas građane. Oni se, općepoznato je, u svim situacijama brini na sreću od te brige nema žgaravice niti čireva na želudcu. Deblja se samo bankovni račun. Briga je, dakle, da se na te neke, koje neki dan zazivahu, izvanredne izbore ne troši novac građana ali i da se građani ne maltretiraju ponovnim pozivanjem na glasačka mjesta. 

Endemski su primjerci takvih. Sjećam se, eto, samo dragog prijatelja Korejca koji se je, svojevremeno u svom poštenom i naivnom uvjerenju u poslanje vijećnika u Petrinji odrekao naknade u uvjerenju da će se za njim ponijeti i drugi i tako pripomoći napaćenom Gradu. Toliko su ga začuđeno gledali da je na koncu popizdio, stjerao ih u tri pm i zahvalio se na vijećničkoj časti. 

A ne, to može samo prepošteni i časni Korejac. Za ove je to naučna fantastika jer im je „riječ vjetar“.

Na žalost to je već toliko uhodana praksa da se ne treba i nitko se, na koncu, i ne čudi. Da je tako u nekoj vukojebini koja se zove Sisak i Bože pomozi. To je, eto, predmet naklapanja od nekoliko dana jer „svakog čuda tri dana dosta“. Bitno je samo da je sve to „konstruktivno“.

Istovremeno, na žalost, ne prestaje „napucavanje“ Predsjednika i Premijera Hrvatske. U tom „napucavanju“ pred svjetskom javnošću koja, diplomatski mudro, šuti i križa se Hrvatsku, izgleda, sve manje shvaćaju ozbiljno. A što i bi kada Premijer na Predsjednika šalje „pudlice“ a ovaj traži „lavove“. A onda se tu nude neki ministri da budu nešto između, „kerovi“. Jadno. Poražavajuće.

I tako, govori se: „Ide mali Mujo s materom ulicom i spazi psa: „Vidi, mamo, ćeno.“, nije ćeno Mujice, to je pas.“, ma, mamo, jebo nanu svoju, isti ćeno“. 

I sve je to u interesu nas građana?