Blagdan sv.Vida proslavljen u Strašniku

U petrinjskom naselju Strašnik obilježen je Dan sela i nebeski zaštitnik sveti Vid. Svečano obilježavanje je nakon malonogometnog turnira dan ranije, nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima kod središnjeg križa. Učinile su to braniteljske udruge iz Domovinskog rata; Tugomir Majdak, državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede; Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije; predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske; Vijeća Mjesnog odbora te predstavnici političkih stranaka.

Isto je učinila i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, koja je tom prigodom kazala: „Nakon potresa bila sam u nekoliko navrata ovdje i mogu reći zaista da možete biti ponosni s obzirom da vas je u modernoj hrvatskoj povijesti zaista zadesila dvostruka tragedija, najprije Domovinski rat i sve porušene kuće, a onda vas je zadesila ova katastrofa ali niste se dali, u vama je ostao život, volja za naprijed, za budućnošću, prionuli ste odmah u pomoć jedni drugima zato zaista možete biti ponosni. Ova cesta koja je prošla kroz selo neka bude put u novi život u novi početak, nemojte stati, i dalje radite na boljitku svoga sela znam da ste složni da odrađujete mnogo stvari samo svojim rukama, mi ćemo kao Grad biti ovdje da vam pomognemo koliko to bude u mogućnosti s obzirom na okolnosti koje su nas zadesile ne samo u fizičkom smislu dakle u razaranjima od potresa nego i u Proračunu Grada Petrinje ali biti ćemo uvijek otvoreni za razgovor i za pomoć. Veseli me činjenica da pokrećemo već sljedeći tjedan izrade potrebne dokumentacije za rušenje kuća koje su za uklanjanje i da ćemo svakako ubrzati cijeli taj postupak. Dati ćemo sve od sebe, naši službenici u Gradu, da ubrzamo i preostale kuće sa zelenom oznakom su već krenule u obnovu i da i ova konstruktivna obnova što prije krene i da možemo nastaviti odnosno započeti novi život na zdravim kvalitetnim temeljima i u fizičkom smislu u zgradama ali isto tako mislim da nam je potreban i jedan zdravi međuljudski odnos da ga počnemo graditi na duhovnim temeljima, da budemo složni. Pozivam na zajedništvo i slogu mislim da nam je to u ovom trenutku više nego išta potrebno. Neka vas prati Božji blagoslov, blagoslov sv. Vida neka bude uvijek nad nama u budućnosti trebati će nam svaka moguća pomoć uz Nacionalni stožer vjerujem u brzu i kvalitetnu obnovu ovog našeg kraja.“ – zaključila je gradonačelnica Komes.

Član Vijeća Mjesnog odbora Strašnik, Josip Pejaković, pozdravio je sve prisutne pritom istaknuvši: „Svake godine ovdje u Strašniku se događa nešto novo, nešto lijepo uvijek nekako iznenadimo svake godine sami sebe pa tako evo nadam se da i vas svake godine iznenadimo koliko se trudimo i koliko se zalažemo za razvoj ovog našeg sela pogotovo poslije ovog potresa. Poručujem svima da ovo selo živi i dalje i da se nećemo predati, idemo hrabro naprijed.“ – rekao je Pejaković. Molitvu je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dok je kod kapelice sv. Šimuna i Jude Tadeja misno slavlje, u zajedništvu sa svećenicima Sisačke biskupije, predvodio fra Dragan Grizelj, upravitelj župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i sv. Bartola u Hrastovici.