Note, riječi i fotografije u pjesmarici narodnog blaga: KUD Hrastovička gora objavio „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“

Novinar Antun Petračić 

Narodni dom Stjepana Radića u Hrastovici u nedjeljno „pakleno“ vruće sparno  kasno popodne ( još uvijek traje i nastavlja se ovaj tjedan prvi ovogodišnji  ljetni toplotni val s preko 30, 33 i više stupnjeva Celzijevih) u lijepom broju  popunio se domaćim ljudima i njihovim gostima. Pod pritiskom korona epidemije,  protekle više od godine  dana ovdje nije bilo ovakvog većeg skupa i masovnijeg događaja. 

KUD Hrastovička gora, s cjelokupnim ženskim i muškim plesačima – pjevačima i glazbenom  pratnjom, svi  u narodnim prepoznatljivim tradicionalnim bogato izvezenim crveno-bijelim nošnjama,  predstavilo je svoju pjesmaricu  „Pjesmom i  plesom kroz Hrastovicu“. 

Izrada ukoričenih  42 notnih uradaka za glas, prim-brač 1. i 2.,bugariju i berde s  originalnim  riječima napjeva, uz 50-tak koloriranih fotografija  (i dvije crno bijele) na  73 stranica jedinstvene edicije, trajala je tri godine. Sve je dovršeno u ožujku ove, a od tada se čekala povoljna epidemiološka situacija za javnu promociju uz  okupljanje zaljubljenika i promicatelja narodnog folklora i tradicijske baštine. 

– Okupili smo se u  ovom našem lijepom prostoru zbog pozitivnog događaja, promocije naše prve pjesmarice, zbirke pjesama i plesova koje su se izvodile u Hrastovici kroz prošlost, pa i danas. Projekt sam započela s prvih deset pjesama, a završilo na 42, uz zadržavanje originalnosti i izvornosti, na čemu su mnogo pomogle starije bivše članice. Svaka nam je pjesma  jednako draga, govori o ljubavi prema ženi, muškarcu, sretnoj ili nesretnoj ljubavi, sve su upotpunjene ljepotom i bogatstvom  naših predivnih i životopisnih nošnji, bogato vezenih svilom – otvarajući svečanost rekla je Ljiljana Sigur, predsjednica KUD-a Hrastovička gora. 

Zahvaljeno  je Lovri Zadroviću, voditelju tamburaških i vokalnih sekcija i folklornih ansambala i klapa   u više KUD-ova,  na  snimanju matrica i bilježenju notnih zapisa, autoru predgovora Pjesmarice… koji se i osobno obratio. Za grafičku obradu, pisani dio te grafičku pripremu za tisak u Samoboru, bio je  zadužen Davor Licitar.

Hrastovačku svečanost folklora uveličao je  veliki prijatelj ovog KUD-a i sviju sličnih društava s cijele  Banovine: Tvrtko Zebec, iz Instituta za etnologiju i folkloristiku RH i umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.  

Na objavi ove posebne trajne zbirke pjesama i plesova Hrastovice čestitali su zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo i  zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić, a obojica obećali i nadalje potporu Grada i Županije,  poput novčane pomoći i u ovom projektu. Donatori su još Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Hrvatsko društvo skladatelja, Zajednica kulturno umjetničkih društava SMŽ i drugi.

Svoje stručne savjete dane tijekom  izrade  Pjesmarice,  sada je osobno ponovila   povjesničarka i etnologinja Slavica Moslavac iz Muzeja Moslavine u Kutini, a Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine  iz Petrinje najavila nastavak  suradnje s KUD Hrastovička gora. Već  u kolovozu za Bartolovo  u Hrastovici  postavit će se izložba uz 150 godina rođenja Stjepana Radića, značajno s HSS  vezanog  za ovo mjesto.

 U popuštenim lipanjskim epidemiološkim kovid mjerama,  predstavljanju ove edicije nazočili su  i predstavnicima prijateljskih KUD-ova Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića i Pokupljanka iz Bresta. Nakon dugo vremena prekinutog rada zbog zdravstvene preventive, i ova  tri društva jedva čekaju ponovno oživljavanje aktivnosti, a za  ljeto,  čiji je prvi dan ovaj ponedjeljak 21. lipnja, i kasnije tijekom  2021.,  već imaju podosta poziva i najava gostovanja ili svojih domaćinstava.

Takvih je  planova i među hrastovačkim pjevačima, plesačima i sviračima,  oni  su  nakon višemjesečne  stanke u korona epidemiji izlazak svoje Pjesmarice označili  s nekoliko izvornih pjesama, a završili zajedničkim veselim razigranim plesanjem  uz juktanje i ciktanje. 

Lipa, Nujan Ivo, Hrastovica selo moje malo, Volim plavu ružu, Svi se venci venu, Hrvati, Hrvati, Hrvatski vojnik – odabrani su za  glazbeno-scensku popunu prezentacije Pjesmarice, u njoj   su  note drmeša hrastovačkog, polka, rašpa, Perino kolo, Paragvajz i drugih, a  među pjesmama Lepo naše selo, Lijepa li je Hrastovica, Lijepa naša goro zelena, Lakoj j’ tebi, Mi smo braćo hrvatskog sinci plemena, Pastirica, Sjedi Anka, Sveti Petar  i Pavao, Ja sam mladi Hrastovčanin  i tako dalje sve do brojke 42.

Za ovaj kulturni poduhvat Hrastovčani  zaslužuju  sve pohvale, jer jedini su  seoski KUD u Gradu Petrinji  s ovakvim obuhvatno  stručno i profesionalno zapisanim  folklornim  blagom. 

– Hvala dosadašnjim predsjednicima KUD-a Miji Krečiću, Dragutinu Harambašiću, Jasmini Vrga i svim dosadašnjim pjevačima, plesačima i tamburašima,  koji su dali svoj doprinos i ostavili traga, a  najveću zahvalu upućujem mojim sadašnjim  članovima, zbog kojim jesmo to što smo sada, jedinstveni u radu i upornosti- zaključila je aktualna  predsjednica Ljiljana Sigur.