Sretan nam Dan antifašističke borbe!

Slavimo Dan antifašističke borbe i činjenicu da je Hrvatska bila na strani svjetla u borbi protiv fašizma. Antifašistički pokret tijekom II. svjetskog rata jasno je istaknut i u Ustavu Republike Hrvatske u kojem se uloga ZAVNOH-a prepoznaje kao povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta. Nažalost, neki i danas nastoje relativizirati tu činjenicu tako da antifašizam izjednačavaju s komunizmom što je povijesno netočno, a još je pogubnije slaviti profašističke ideologije koje su u vrijeme II. svjetskog rata postojale u Hrvatskoj.

Moja je obitelj u vrijeme SFRJ-a nastojala nama djeci prenijeti osobna sjećanja i perspektivu koja je bila antikomunistička kao protutežu indoktrinaciji koja je bila svuda oko nas. Tako nikada nitko od nas u obitelji „nije bio u Partiji“, kao što se tada govorilo. Ipak kod mene je trebala sazreti spoznaja kroz odrastanje u 80-tima prošloga stoljeća da komunizam nema ekskluzivno pravo na antifašizam u Hrvatskoj, te da su mnogi ljudi toliko zaslijepljeni ekstremnom ideologijom da negiraju zločine, jedni fašističke, a drugi komunističke.

Stoga, današnji dan slavim kao znak zrelosti Hrvatske da se ponosi svojom antifašističkom prošlošću, ali i priliku da se jasno odredi protiv svih ekstremizama u sadašnjosti. Sretan nam Dan antifašističke borbe!

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak, hrvatska političarka, znanstvenica i redovita profesorica u trajnom zvanju prirodnih znanosti, polje matematike na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultetu organizacije i informatike. Bivša je ministrica znanosti i obrazovanja u četrnaestoj Vladi Republike Hrvatske