Petrinja dobila novo Gradsko vijeće: Cilj i zadatak – dobrobit sugrađana, izgradnja novog grada!

Novinar Antun Petračić

„Petrinjci su nas izabrali u ovo Gradsko vijeće Grada Petrinje kao članove predstavničkog tijela. To nam je svima čast, ali ujedno velika obaveza i odgovornost. Dobrobit svih naših sugrađana, izgradnja našeg grada nakon ovog razornog potresa, svima nam je cilj i zadatak. Zalagat ću se da sav rad ovog Gradskog vijeća bude konkretan, vidljiv i prije svega transparentan. Zahvaljujem svima i želim uspješan rad“ – na sinoćnjoj konstituirajućoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća Petrinje rekao je novi predsjednik Robert Polanščak (HDZ).


Dobio je deset glasova od 18 prisutnih ( nije nazočio jedino Pejo Trgovčević) – sedam iz „svoga“ HDZ (Nenad Bužanić, Ankica Krnjajić Magdić, Adrijana Nenadić, Andrijana Radučević, Ivana Roksa, Željko Tonković, R. Polanščak), i još tri -Tihomir Bunjan (HSS) Vesna Brebrić (Domovinski pokret), Fran Komlinović ( nezavisni), protiv su bili Mostovci Robert Groza i Matej Marinović, te Jasenko Krovinović, Ljiljana Sigur i Danko Vuić ( s liste J. Krovinovića), a suzdržani Nenad Radošević, Darko Lipovac ( koalicijska lista Reformista i partnera) i Svjetlana Lazić (SDP).


U glasovanju za drugog potpredsjednika GV Danko Vuić izabran je jednoglasno od svih 18 nazočnih. Sada još predstoji izbor prvog potpredsjednika, o kojem će se valjda prethodno uspješno dogovoriti i usuglasiti klubovi vijećnika, što je izostalo u rješavanju „kadrovskih“ pitanja prije ove prve utemeljivačke sjednice, pa su se konzultacije i predlaganja obavljala „na stojeći“ za stankama u nekoliko puta prekidanom sastanku.


Vijećnici su ipak izabrali Mandatnu komisiju, predsjednica Ankica Krnjajić Magdić i članice Andrijana Radučević i Svjetlana Lazić, također i Odbor za izbor i imenovanja s predsjednicom Adrijanom Nenadić, a članovima Ivana Roksa, Željko Tonković, Matej Marinović i Ljiljana Sigur.
U odnosu na rezultate lokalnih izbora održanih 16. svibnja ove godine neke izabrane zamijenili su novi: zbog obnašanja dužnosti privremenih pročelnika u mirovanje su svoje mandate stavili Jasmina Robinić Tkalčević i Ante Marić (zamijenili su ih Darko Lipovac i Tihomir Bunjan), a iz osobnih razloga u mirovanju su mandati Darinka Dumbovića ( mijenja ga Nenad Radošević) i Marcela Gorupa ( sada Danko Vuić).
Po sili zakona, gradonačelnicu Magdalenu Komes i njenog zamjenika Ivana Prskala u vijećničkim redovima mijenjaju Andrijana Radučević i Ankica Krnjajić Magdić.


Kako je sinoć objašnjeno, za Gradsko vijeće Petrinje još će naknadno jednog svoga člana izabrati pripadnici srpske nacionalne manjine, a među sadašnjih 19 vijećnika iz HDZ-a su Nenad Bužanić, Ankica Krnjajić Magdić, Adrijana Nenadić, Robert Polanščak, Andrijana Radučević, Ivana Roksa i Željko Tonković, iz Grupe birača nositelja liste Jasenka Krovinovića su Jasenko Krovinović, Ljiljana Sigur i Danko Vuić, s liste Narodne stranke Reformisti, HSS, HSU i HKS Tihomir Bunjan, Darko Lipovac, Nenad Radošević i Pejo Trgovčević, iz Mosta Robert Groza i Matej Marinović, Domovinskog pokreta Vesna Brebrić, SDP-a Svjetlana Lazić i s kandidacijske liste grupe građana kojoj je bio nositelj Fran Komlinović.


Vijećnici su položili svečanu prisegu, isto je učinila i nova gradonačelnica Magdalena Komes, a nakon dvosatne prve sjednice izjavila je, među inim:

  • Izuzetno sam zadovoljna konstituiranjem Gradskog vijeća i donošenja odluka bitnih za nastavak života i pokretanje nekih problema, stvari koje su stajale mjesecima jer sjednice Gradskog vijeća mjesecima nisu održavane. U ovom razrušenom gradu, kada treba jako brzo krenuti obnova, nastavljamo ono što smo obećavali. Rekli smo da smo otvoreni za suradnju sa svim vijećnicima Gradskog vijeća, osim s jednim. Tako smo se i postavili, sa svima smo razgovarali. Ovom prilikom zahvaljujem vijećnicima Vesni Brebrić, Franu Komlinoviću i Tihomiru Bunjanu na bezuvjetnoj podršci za konstituiranje Gradskog vijeća kako bi se moglo nastaviti s radom…Ubrzat ćemo donošenje odluka važnih za boljitak grada. Ovo su trenuci izvanredne situacije u razrušenom gradu, u katastrofi širokih razmjera kada nam zaista ne treba oporba za obnovu i revitalizaciju grada Petrinje. Nastavljamo s radom, ubrzo će biti nova sjednica o rješavanju tekuće problema – najavila je M. Komes.