Autor Zvonimir Martinović – Mika: Predstavljeni „Ratni putevi postrojbi grada Petrinje i okolnih naselja“

Novinar Antun Petračić

Među zadaćama postojanja i rada Udruge ratnih veterana, veterana Domovinskog rata Grada Petrinje važni su promocija i čuvanje  istine  o Domovinskom ratu, glede čega se objavljuju  leci, katalozi, plakati, pozivnice i prilozi, surađuje s medijima, organiziraju predavanja u školama, vojnim postrojbama i turističkim skupinama. 

Iz takvog spomeničko – memorijalnog programa, ova je udruga 2018. tiskala monografiju o Zboru narodne garde, ustrojenog 5. kolovoza 1991., prve petrinjske ratne postrojbe HV, a  sinoć, 25. lipnja, na  spomen Dan hrvatske neovisnosti, predstavljena je i druga  knjiga s naslovom  „Ratni putevi postrojbi HV grada Petrinje i okolnih mjesta“. 

Autor joj je Zvonimir Martinović –Mika, profesor likovne kulture, dragovoljac i veteran, marni sakupljač i čuvar različitih ratnih  dokumenata, od kojih je  u ovoj knjizi na 160 stranica s devet poglavlja objavio 181 fotografiju (od toga 155 u koloru), devet karata, 32 dokumenta, 17 amblema i 17 crteža, naslovnica i zahvalnica. 

–U stručnom pogledu ovo nije povijesna knjiga nego moje osobno viđenje događaja  koje sam doživio i zapisao kao pripadnik  zapovjedništava petrinjskih postrojbi i djelatna osoba Ureda za obranu Grada Petrinje. Ovdje  su kratki prikazi svih segmenata ratne  obrane  Petrinje, a posebno o djelovanju ZNG od 5. 8. do 21. 9. 1991.,  74. samostalnog petrinjskog  bataljuna od 8. 10. 1991. do 31. 3. 1992., 80 samostalnog petrinjskog bataljuna od 15. 12. 1991. do 31. 3. 1992., 162 brigade HV Zrin od  1. 4. do 30. 11. 1992. i 12. petrinjske domobranske pukovnije,  od 1. 12. 1992. do rasformiranja 1998.  Na kraju je i kratak osvrt o radu ove udruge od 2016. do 2021. – u detaljnom predstavljanju svoga uratka kazao je Z. Martinović. 

Predsjednik udruge Zlatko Iskrić je naglasio  kako i ova njihova nova knjiga pronosi trajnu istinu o obrambenom i pravednom Domovinskom ratu  i sjećanje s poštovanjem za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje pod jedinstvenim nazivom „Ne zaboravimo“.

Ratni zapovjednik 162. brigade Zrin, bojnik u mirovini Viktor Šprajc zahvalio je organizatorima i autoru knjige na časti i povjerenju  da se obrati i iskaže svoje mišljenje kao čitatelj i suvremenik događaja o kojim  je riječ. 

– U kronološki poredanim poglavljima Zvonimir Martinović je istaknuo stvaranje obrambene snage Petrinje i uvjete koji su bili sve smo ne jednostavni. Način pisanja rezultirao je vrlo čitljivim sadržajem i pruža čitatelju prigodu da se „nađe“  u danom vremenu, pobudi sjećanja i neizbježno emocije. Mnoštvo fotografija i izvornih dokumenata također  pridonose  autentičnosti djela. Zabilježena imena osoba nikako nisu sva, ali daju pogled na one koji su obnašali razne dužnosti. Ova knjiga je značajan doprinos čuvanja sjećanja, a slobodan sam predložiti da se distribuira u petrinjske škole kako bi nastavnici povijesti imali podsjetnik o temama iz Domovinskog rata – rekao  je V. Šprajc. 

Na objavi knjige o domaćim braniteljima-osloboditeljima u postrojbama Hrvatske vojske na petrinjskoj  bojišnici,  čestitao je Mihael Jurić, zamjenik sisačko moslavačkog župana, s podsjećanjem kako je  Petrinja, uz Vukovar, najteže stradala i pretrpjela najveće štete, a obećao i nadalje potporu  SMŽ, kao što je učinjeno i za ovo izdanje. 

 I državni  tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja  Špiro Janović naveo je  sve vrijednosti i značajke ove knjige, a  saznavši kako je objavljena  samo u  skromnih 80 primjeraka, pozvao je izdavače, autora i udrugu, da se jave  ministarstvu za dodatnu pomoć u dotiskivanju veće naklade. 

Na predstavljanju „Ratnih puteva postrojbi HV grada Petrinje i okolnih mjesta“ nastupilo je pjevačko društvo Benediktus, a večer sjećanja  popratila je i prigodna izložba fotografija iz ratnog vremena. 

Sve se događalo na otvorenom, na kraju Ul. Ivana Mažuranića, prostoru Hrvatskih željeznica, čije skladište uz nekadašnju prugu   Udruga ratnih veterana- veterana Domovinskog rata sada preuređuje za svoje potrebe. Dobili su i kontejner za privremeni ured, a ovdje postavili  novi  drveni hrastov križ,  za kojeg lik Isusa Krista u keramici izrađuje trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dušobrižnik branitelja  cijele Hrvatske. Sinoć je pronio duhovne misli i predvodio molitvu s blagoslovom okupljenih na značajnom skupu za Petrinju i okolicu.