U Glini obilježena 30-ta obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Autor:Katica Gašljević Tomić

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave SM i Grada Gline, obilježavanje 30-te obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru održano je u subotu, 26. lipnja. Započelo je polaganjem vijenaca na grob poginulog mladog hrvatskog policajca Tomislava Roma na župnom groblju u Viduševcu u 7.30 sati. Tomislavu su počast odali najprije brat Matija i sestra Anđelka, a nakon toga predstavnici PU Sisačko-moslavačke s načelnikom Lukom Pešutom, župan Ivan Celjak i gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, predstavnici niza udruga proizašlih iz Domovinskog rata, djeca sudionici Memorijalne utrke „Tomislav Rom“, pripadnici ratnih policijskih postrojbi te prijatelji, suborci i mještani. Molitvu su predvodili viduševački župnik Nikola Majcen i policijski kapelan Borić.


U 8.30 sati uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenja svijeća uz mirozov iza svakog položenog službenog vijenca u Glini kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama „Suza“. Počast su odali najprije članovi obitelji poginulog policajca Tomislava Roma, a zatim potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, glavni inspektor obrane i izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik ministra i počasni građanin Gline general Mladen Markač, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, načelnik PU Sisačko-moslavačke Luka Pešut, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, župan SMŽ Ivan Celjak i gradonačelnik Grada Gline, predstavnici više udruga proizašlih iz Domovinskog rata te djeca sudionici Memorijalne utrke „Tomislav Rom“ u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ te brojni građani.


Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, tijekom kojeg se padobranom spustio pripadnik policije donijevši hrvatsku zastavu koja je dignuta na stijeg uz zvuke hrvatske himne „Lijepa naša domovino“. Nazočnima su se kratko obratili gradonačelnik Ivan Janković koji je i sam neposredno pogođen tragičnim događajima od prije 30 godina jer mu je otac Josip zarobljen i odveden u logor Knin. Novoizabran na tu dužnost, očekuje i moli podršku svih u obnovi života u teško ranjenom gradu. O velikim stradanjima naše Županije govorio je župan Ivan Celjak. Ministar Davor Božinović opširnije se osvrnuo na događanja s početka Domovinskog rata te odlučujuću ulogu pripadnika policije, a što se ne smije zaboraviti. Podsjetio je na žrtvu 16-orice zarobljenih policajaca koji su mučeni u logoru Knin. Na kraju programa molitvu za sve poginule predvodio je biskup Vlado Košić.


Bez obzira na mnoge godine koje su prošle, uvijek je teško sjetiti se tog 26. lipnja 1991. Rat je započeo i zahuktao se, a Hrvatska je počela sahranjivati svoju mladost. Trebalo je proći više od četiri godine progonstva i stradanja da bismo se vratili u svoje domove. I kad smo se donekle pridigli, nova katastrofa uzdrmala je ovaj kraj – razorni potres 29.12.2021. Željeli bismo imati mudrosti i snage i podići se iz pepela i zbog onih koji su kao i naš Tomislav položili mladi život za ovu škrtu zemlju…